Vladimir Putin: SUA şi Iranul se îndreaptă către război. Cere summit pentru a opri conflictul

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Adam Berry/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus, vineri, un summit video cu Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China, Germania şi Iran la Naţiunile Unite, unde Washingtonul încearcă să extindă asupra Teheranului un embargo privind armele, conform Reuters. Summitul ar avea scopul de a evita „confruntarea şi escaladarea” conflictului.

Administraţia Trump a anulat acordul nuclear din 2015 (JCPOA), parafat de administraţia Obama, cunoscută pentru apropierea de zonele musulmane în detrimentul intereselor israeliene. Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Donald Trump este Israelul, iar politica externă a SUA în Orientul Mijlociu s-a schimbat odată cu noua administraţie, aliniindu-se intereselor israeliene, în paralel cu o aparentă retragere parţială din zonele de conflict fierbinte.

După retragerea din JCPOA, Trump a reimpus sancţiuni usturătoare Iranului, pentru industria sa nucleară şi programul de dezvoltare a rachetelor. Tensiunile au escaladat după ce Teheranul a cerut înlăturarea sancţiunilor ca o precondiţie pentru noi discuţii, inclusiv făcând presiuni la adresa UE.

„Problema este urgentă”, a spus Putin despre planul său în comentariile făcute vineri. El a explicat că alternativa rămâne „doar o escaladare suplimentară a tensiunilor şi creşterea riscului de conflict - un astfel de scenariu trebuie evitat”.

Întrebat despre propunerea lui Putin şi în cadrul unei conferinţe de presă vineri, preşedintele Trump a răspuns: „Am auzit că există ceva, dar încă nu mi s-a spus despre asta”.