UPDATE - Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite face apel pentru încetarea violenţelor în Egipt

Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite. (YASSER AL-ZAYYAT / AFP / Getty Images)

Reprezentanţii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se vor întruni luni, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Egipt, unde violenţele au dus la moartea a circa 600 de persoane, a informat vineri Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), prezidat de Catherine Ashton.

”O reuniune a ambasadorilor (însărcinaţi cu politica externă şi securitatea) va avea loc luni, pentru a evalua situaţia din Egipt”, a anunţat SEAE pe contul de Twitter, potrivit AFP.

***

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, întrunit joi într-o reuniune de urgenţă la solicitarea Franţei, Marii Britanii şi Australiei le-a cerut tuturor părţilor implicate în criza din Egipt să pună capăt violenţelor şi să dea dovadă de 'reţinere maximă'. Apelul vine la numai o zi după ce în Egipt au avut loc noi lupte, soldate cu sute de morţi, între susţinătorii preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat de la putere la începutul lunii iulie şi forţele de ordine ale armatei şi poliţiei.

"Poziţia membrilor Consiliului este aceea că este important ca violenţele să înceteze în Egipt şi că toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere maximă", a declarat la ONU, Maria Cristina Perceval, în calitate de ambasador al Argentinei, ţară ce deţine în prezent preşedinţia Consiliului de Securitate. La rândul său, şi secretarul general Ban Ki-moon a condamnat violenţele ce au loc în Egipt.

În declaraţia de presă dată publicităţii la sfârşitul întrunirii Consiliului de Securitate, Maria Cristina Perceval a mai declarat că cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate "îşi exprimă regretul pentru pierderile umane şi îşi doresc încetarea violenţelor şi înregistrarea de progrese pe calea 'reconcilierii naţionale".

Joi dimineaţa, anterior apelului lansat de Franţa, Marea Britanie şi Australia, prim ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan solicitase şi el convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, referindu-se la situaţia din Egipt ca la "un serios masacru împotrivă cetăţenilor care doar protestează paşnic" şi criticând "tăcerea" comunităţii internaţionale în faţa măcelului ce are loc în Egipt.

Tot în cursul zilei de joi, SUA au anulat exerciţiile militare comune cu Egiptul, după violenţa care a izbucnit în ţara nord-africană. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, într-o declaraţie emisă privind situaţia din Egipt:

Ne reafirmăm angajamentul nostru faţă de Egipt şi poporul său, dar nu poate continua uciderea civililor pe stradă", a spus Obama, adăugând:„confirmăm vestea de anulare a exerciţiilor militare în cadrul programului stabilit şi vom cere informaţii referitor la următorii paşi pe care i-am putea adopta mai târziu”. "Poporul egiptean merită mai mult decât am văzut în ultimele zile", a continuat preşedintele Obama. Cooperarea americană tradiţională cu Egiptul "nu poate continua ca de obicei", în timp ce violenţa şi instabilitatea se agravează în Egipt, a concluzionat preşedintele american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe