UPDATE - Egipt: Evacuarea forţată a taberelor pro-Morsi se transformă într-o baie de sânge


CAIRO, EGYPT - AUGUST 14, 2013: A început evacuarea forţată a taberelor pro-Morsi
CAIRO, EGYPT - AUGUST 14, 2013: A început evacuarea forţată a taberelor pro-Morsi (Ed Giles / Getty Images.)

UPDATE - Printre persoanele care au fost ucise în timpul ciocnirilor sunt şi jurnalişti: cameramanul Mick Deane de la Sky News, în vârstă de 62 de ani, şi Habiba Ahmed Abd Elaziz, o tânără reporter de la agenţia Xpress, care aparţine grupului Gulf News din Emiratele Arabe Unite, în vârstă de 26 de ani.

Frăţia Musulmană a cerut populaţiei să iasă în stradă împotriva "masacrului", manifestanţii organizându-se în Suez, Alexandria, Minya şi Assiut. Ca răspuns autorităţile de stat au declarat "stare de urgenţă de la ora 14 GMT" (ora 17 în România) "pentru o perioadă de o lună".

***

În Cairo, forţele de securitate au descins împotriva susţinătorilor Frăţiei Musulmane, aruncând gaze lacrimogene. "A pornit operaţiunea de dislocare a protestatarilor", a confirmat un oficial al armatei egiptene.

După primele indicii din noaptea trecută, în capitala Egiptului a sosit într-adevăr timpul evacuării forţate a taberelor create de susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi. Cele două tabere din pieţele Al-Nahda şi Rabaa al-Adawiyah Sosno au fost distruse.

Precedate de gaze lacrimogene intense, care au înfăşurat literalmente cele două tabere în nori de gaz, departamentele de poliţie egiptene, susţinute de mai multe vehicule blindate, au luat cu asalt corturile din piaţa Al-Nahda, în Districtul de Est din Cairo şi Al-Rabaa Adawiyah, în suburbia de nord a oraşului Nasr. Potrivit celor relatate de Al-Jazeera, în acest loc ar fi fost cele mai multe victime.

Televiziunea Al Arabiya a raportat că există ciocniri lângă piaţa Rabaa Al-Adawiya în Nasr. Forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene. Imaginile de la televizor arătau coloane de fum care se ridicau în piaţă, unde survolau elicoptere militare.

După raidul din piaţa Al-Rabaa Adawiya o operaţiune similară de a dispersa manifestanţii în favoarea Frăţiei Musulmane a avut loc la Al-Nahda, un alt punct important în care s-a concentrat protestul pro-Mors.

Agenţiile de ştiri au raportat aproximativ 15 morţi, dar Frăţia Musulmană susţine că numărul este de ordinul sutelor. Alianţa Anti-Lovitura de Stat, o organizaţie umbrelă a suporterilor pro-Morsi, a susţinut într-un comunicat că 25 de persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănit răniţi în atacul asupra taberei oraşului Nasr, susţinând că forţele de securitate au folosit muniţie.

Ministerul de Interne, care are în subordine poliţia, a declarat că au fost folosit doar gaze lacrimogene, în timp ce forţele sale au fost atacate cu foc de arme de manifesdtanţii din tabare. Doi poliţişti au fost ucişi şi cinci au fost răniţi de focuri de armă, a declarat ministerul.

Un martor ocular, Ahshur Abid, a declarat pentru Reuters că a văzut 15 morţi la un spital de la una dintre tabere. Mass-media de stat a anunţat cinci morţi şi 52 de răniţi, potrivit Al-Jazeera.

Mişcarea Fraţii Musulmani, din care provine şi fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi, afirmă că de la îndepărtarea acestuia au fost ucise ”peste 250 de persoane” din rândul manifestanţilor pro-Morsi.

Cu câteva ore înainte de începerea blitz-ului, poliţia egipteană a anunţat că nu vor fi arestaţi manifestanţii care vor părăsi în mod voluntar străzile. Ministerul de Interne a avertizat islamiştii să nu folosească femei şi copii ca scuturi umane în timpul operaţiunilor ce vor fi efectuate de către forţele de securitate. Unii locuitori din zonele de atac au raportat că străzile din jurul zonelor celor două tabere sunt blocate.

Operaţiunile forţelor de securitate egiptene au început la o zi după ce unele mass-media egiptene au declarat, citând paznicii lui Morsi, că preşedintele destituit a ameninţat cu o grevă a foamei în cazul în care guvernul interimar ar fi decis să folosească forţa pentru a demobiliza taberele susţinătorilor săi.

Marţi, o persoană a fost ucisă şi o duzină au fost răniţi în ciocnirile care au existat între pro şi anti-Morsi. Islamiştii au reiterat cererea de a restabili cât mai curând posibil statul de drept şi a pune la loc pe Mohamed Morsi, asigurând că până atunci garnizoanele nu vor fi demobilizate, chiar cu riscul unei băi de sânge. Morsi fost destituit şi arestat de armată la 3 iulie, în urma unei lovituri de stat. Mişcarea Frăţia Musulmană i-a îndemnat pe egiptenii loiali fostului preşedinte islamist să iasă în stradă.

Guvernul egiptean a blocat miercuri trenurile spre şi dinspre Cairo în urma asaltului asupra pieţelor ocupate de susţinătorii fostului preşedinte Morsi, potrivit presei din străinătate. Prin aceaste măsuri se urmăreşte evitarea extinderii manifestaţiilor în afara capitalei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe