Conservatorii catalani pregătesc o campanie pentru „reţinerea” regiunii în cadrul statului (revista presei spaniole)

Şeful executivului local catalan, Artur Mas. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.10.2013

Actualitatea catalană ocupă şi luni primele pagini ale cotidienelor spaniole, cu informaţii despre un nou model de finanţare pentru comunitatea autonomă spaniolă Catalonia, propus de conservatori, sau cu date despre procentul catalanilor care susţin că sunt mulţumiţi de actualul sistem de educaţie bilingv, în spaniolă şi catalană. De asemenea, cotidienele spaniole urmăresc şi situaţia din Valea Ebrului, unde cutremurele de mică intensitate au continuat, iar oamenii au ieşit în stradă, în semn de protest faţă de situaţia provocată, probabil, de lucrările la un depozit submarin pentru gaze naturale.

Partidul Popular catalan propune un nou model de finanţare pentru Catalonia, pentru a frâna presiunile naţionaliştilor la adresa guvernului central. Acesta doreşte retragerea revendicărilor secesioniste, considerând, de altfel, executivul regional al naţionalistului Artur Mas tot mai slab şi cu mai multe fronturi interne deschise. Cotidianul El Pais notează că liderii conservatorilor catalani pun la cale o campanie precum cea a Marii Britanii, destinată 'reţinerii' Scoţiei în cadrul statului. Acelaşi cotidian spaniol scrie pe prima pagină a ediţiei tipărite că SUA lansează un atac-fulger împotriva islamiştilor din Libia şi Somalia. Membrii unor unităţi de elită au capturat un lider Al-Qaeda la Tripoli şi au avut confruntări armate în Mogadiscio, precizează cotidianul citat.

81% dintre catalani susţin actualul model de învăţământ din Catalonia, cu ore în spaniolă şi catalană, în timp ce 77% resping proiectul ministrului spaniol al educaţiei, Jose Ignacia Wert, de a face din limba spaniolă limba oficială în Catalonia. Cotidianul La Vanguardia consemnează datele unui sondaj care mai arată că 57% dintre catalani consideră că reforma educaţiei va afecta sistemul de învăţământ catalan. Pe de altă parte, acelaşi cotidian catalan anunţă că, după 500 de cutremure, mii de localnici din Valea Ebrului au luat parte la proteste faţă de lucrările la depozitul de gaze naturale din largul mării şi au cerut explicaţii de la autorităţi.

Cotidianul catalan El Periodico relatează că, pentru Barcelona, candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă ar presupune costuri totale de 2,53 de miliarde de euro. Publicaţia citată consemnează de asemenea protestele împotriva proiectului Castor, cu noi mobilizări ale populaţiei în localităţile de pe Valea Ebrului.

Fostul şef al executivului regional basc socialistul Patxi López se simte înşelat şi pregăteşte ruptura de conducerea centrală a PSOE (socialişti, în opoziţie la nivel central, n.r.). Liderul basc consideră că secretarul general al PSOE, Alfredo Perez Rubalcaba, nu a respectat pactul pentru cedarea ştafetei şi va solicita, prin urmare, devansarea alegerilor primare în cadrul formaţiunii, urmând să se prezinte în cursa pentru conducerea acesteia - după luni de zile în care nu a mers la reuniunile comitetului executiv federal, constată cotidianul La Razon.

Cotidianul ABC relatează că noi informaţii despre conturile pe care le-ar deţine omul de afaceri Félix Millet în Elveţia afectează imaginea formaţiunii naţionaliştilor catalani. Poliţia cercetează dacă sumele recent descoperite au legătură cu cazul de corupţie şi deturnare de fonduri publice de pe vremea conducerii naţionaliştilor catalani, în care este cercetat omul de afaceri. Cotidianul spaniol precizează că acesta avea un cont deschis în Elveţia încă din anul 1975, chiar după moartea dictatorului Francisco Franco.

Organizaţia sindicală UGT a escrocat guvernul regional din Andaluzia cu facturi pentru evenimente şi călătorii, dezvăluie cotidianul El Mundo. De cealaltă parte, liderul sindical Candido Mendez susţine că este posibil să fi fost comise greşeli, însă nu nereguli şi că 'majoritatea lucrurilor s-au făcut bine', potrivit publicaţiei citate, care continuă astfel cu informaţiile legate de presupuse facturi false care ar indica vinovaţi în rândul sindicatului spaniol UGT şi ar avea legătură cu cazul deturnării de fonduri publice cercetat acum de o instanţă din Andaluzia. Anterior, cotidianul spaniol scria că manualul de contabilitate al sindicatului spaniol UGT ar avea instrucţiuni referitoare la 'gestiunea bacşişurilor'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor