Congresul grăbeşte procedurile pentru audieri în ancheta de demitere a lui Trump în Camera Reprezentanţilor

Donald Trump
Donald Trump (Spencer Platt/Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se confruntă cu două termene în Congres săptămâna aceasta, după ce Partidul Democrat a mutat accentul anchetei sale care urmăreşte demiterea lui Trump înainte de alegerile din 2020 pe posibile acuzaţii de conduită incorectă în relaţiile cu Ucraina.

Comisia Juridică a Camerei Reprezentanţilor, condusă de democraţi, însărcinată cu luarea în considerare a acuzaţiilor pentru demitere, i-a cerut lui Trump să spună dacă el sau un reprezentant al său, va participa la o audiere care are loc miercuri în cadrul investigaţiei.

Această primă serie de audieri din cadrul procedurii va asculta mărturii despre procesul de acţiune instituit în conformitate cu Constituţia SUA.

Audierile în faţa comisiei, care are responsabilitatea de a aduce acuzaţii formale împotriva lui Trump, reprezintă un pas major spre posibile acuzaţii.

Purtătorul de cuvânt al părţii Democrate, Nancy Pelosi, care va lua decizia finală, nu a spus încă dacă ar trebui să fie pus sub acuzare preşedintele Donald Trump. Însă, într-o scrisoare către susţinători săptămâna trecută, ea a cerut să fie tras la răspundere pentru acţiunile sale.

Trump a negat orice infracţiune, numind ancheta o „vânătoare de vrăjitoare”. Casa Albă nu a indicat încă dacă va participa la procedurile comisiei.

Preşedintele Comisiei Juridice, Jerrold Nadler, a acordat un termen limită vineri pentru ca Trump să spună dacă se va apăra în cadrul procedurilor suplimentare programate săptămâna viitoare pentru a examina probele împotriva lui.

Trei comitete de anchetă, conduse de Comitetul de Informaţii al Camerei, urmează să publice un raport formal săptămâna aceasta, marţi, după ce parlamentarii se întorc din vacanţa de Ziua Recunoştinţei. Raportul va evidenţia eventuale probe adunate de Comisiile de informaţii, afaceri externe şi supraveghere.

Anchetatorii din Congres au analizat dacă Trump a abuzat de puterea sa, presând Ucraina să lanseze investigaţii în dosarul afacerilor fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden în Ucraina.

Democraţii l-au acuzat pe Trump că a făcut presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a ancheta numirea lui Hunter Biden în consiliul de administrate al firmei Burisma, precum şi eventualele fapte ilegale comise de fostul vicepreşedinte american Joe Biden în Ucraina, în schimbul acordării unui ajutor Ucrainei, votat de Congres.

În cazul în care Camera îl consideră vinovat pe Trump, Senatul controlat de republicani ar putea organiza un proces pentru a stabili dacă ar trebui demis din funcţie.

Însă o asemenea evoluţie este improbabilă, tocmai pentru că Trump va candida din partea republicanilor în alegerile din 2020.

Acest lucru transformă ancheta de demitere a lui Donald Trump într-o continuare a campaniei de presă negativă pe care Partidul Democrat a început-o împotriva preşedintelui american imediat după alegerea sa în funcţie, în noiembrie 2016.