Congres la Piatra-Neamţ: Conservarea mediului şi a identităţii etnografice, esenţiale pentru turismul rural

Congresul European de Turism Rural (ECRT) are loc pentru prima oară în România, la Piatra-Neamţ, în perioada 7-10 octombrie. Evenimentul are ca tematică "Turismul inovativ, o nouă viaţă pentru zonele rurale" şi a adunat peste 200 de participanţi interesaţi de turismul rural, din 26 de ţări. ECRT promovează Conservarea mediului şi a identităţii etnografice, esenţiale pentru turismul rural.
Harta Romaniei. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
09.10.2012

Congresul European de Turism Rural (ECRT) are loc în aceste zile pentru prima dată în România, la Piatra-Neamţ, în perioada 7-10 octombrie. Evenimentul are ca tematică "Turismul inovativ, o nouă viaţă pentru zonele rurale" şi a adunat peste 200 de participanţi interesaţi de turismul rural, din 26 de ţări. ECRT promovează Conservarea mediului şi a identităţii etnografice, esenţiale pentru turismul rural.

"Oamenii secolului al XXI-lea caută tot mai mult un colţ de natură unde să-şi petreacă vacanţele. Satele româneşti - bogate în tradiţii, istorie şi natură - oferă experienţe variate celor care încearcă să-şi regăsească rădăcinile, celor în căutare de relaxare sau odihnă activă, ori de cultură locală şi de experimentarea stilului de viaţă rural. În aceste condiţii, conservarea mediului şi a identităţii etnografice sunt esenţiale pentru turismul rural", a declarat secretarul de stat pentru turism în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Bărhălescu, cu ocazia deschiderii Congresului European de Turism Rural.

Congresului European de Turism Rural se află la cea de-a patra ediţie şi numără peste 250 de invitaţi, din care fac parte specialişti din domeniul turismului din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai asociaţiilor de profil şi ai autorităţilor publice centrale şi locale.

Pe durata manifestării, este organizat şi un târg internaţional de turism rural, în care vor fi prezentate oferte ale agenţilor economici din domeniu şi produse tradiţionale.

Obiectivul central al Congresului este de a prezenta participanţilor bune practici şi exemple de succes înregistrate în domeniul turismului rural, care au contribuit la o dezvoltare rapidă a industriei turistice în ţări din Europa şi din lume, precum şi modalităţi prin care turismul rural s-a integrat şi adaptat rapid cerinţelor pieţei turistice mondiale.

Desfăşurarea Congresului

În partea de început a Congresului, reprezentanţi ai diverselor asociaţii de profil din Europa au prezentat situaţia turismului rural din propria ţară.

Printre aceştia, Marilena Stoina, preşedinte onorific al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), a vorbit despre evoluţia din ultimii 20 de ani a turismului rural şi ecologic din România, de la câteva pensiuni care funcţionau disparat la începutul anilor '90, la cele peste 5.000 de pensiuni înregistrate oficial în prezent.

Partea secundă a Congresului s-a axat pe tema "concepte inovative", fiind aduse în discuţie subiecte precum: dezvoltarea lanţurilor locale în beneficiul turismului rural (o abordare este aceea ca un număr cât mai mare de producători locali să fie, practic, furnizori de produse/servicii pentru turişti sau pentru cei care cazează turişti); valoarea experienţei şi exploatarea ei (de exemplu, prin solicitarea, de la clienţi, a unei minime evaluări a perioadei de şedere a acestora în unităţi de primire agroturistice, în ideea că, numai cunoscând aşteptările vizitatorilor, poate fi îmbunătăţită oferta turistică); unelte specifice tehnologiei informatice, care pot fi utilizate în acest sector, cum ar fi aplicaţiile sau site-urile care să prezinte oferta de turism rural dintr-o anumită regiune sau ţară; rolul marketingului şi promovării, conceptul de brand-umbrelă (cum este şi brandul naţional de turism al României) şi de sub-branduri.

Planuri pentru viitor

Următoarele sesiuni ale Congresului se vor referi la păstrarea comunităţilor rurale şi a tradiţiilor prin intermediul turismului şi la turismul rural în lumea internetului şi a noilor medii de comunicare. Totodată, vor fi organizate simultan seminarii pe teme specifice turismului rural, referitoare la moştenire culturală, natură sau gastronomie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor