Conflictul din Siria a ucis aproape 70.000 de persoane, raportează ONU

Rebeli sirieni adunaţi lângă un tanc T-72 de fabricaţie rusească în satul Kfarruma, provincia Idlib Siria, 10 februarie 2013 (Daniel Leal-Olivias / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
14.02.2013

Organizaţia Naţiunilor Unite a raportat miercuri că numărul morţilor din Siria se apropie de 70.000, la aproape doi ani de la începutul conflictului.

Vorbind în faţa Consiliului de Securitate al ONU, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a spus că, date fiind zecile de decese care au loc zilnic în ţara sfâşiată de război, divergenţele Consiliului de Securitate asupra conflictului vor avea consecinţe grave.

"Vor exista întotdeauna unele dezacorduri în cadrul comunităţii internaţionale cu privire la modul de a răspunde la o situaţie dată, dar atunci când zeci de mii de vieţi civile sunt ameninţate, cum e cazul în prezent în Siria, lumea aşteaptă de la Consiliul de Securitate să se unească şi să acţioneze," a spus Pillay, potrivit unui comunicat de presă.

"Consiliul de Securitate este la înălţime când acţionează unitar", a adăugat ea. "Lipsa de consens asupra Siriei şi inacţiunea rezultată au fost dezastruoase, iar civilii din toate zonele au plătit un preţ scump."

Ea a sugerat ca cele 15 naţiuni din Consiliul de Securitate să trimită cazul Siriei la Tribunalul Penal Internaţional.

"Acest lucru ar trimite un mesaj clar, atât guvernului cât şi opoziţiei, că vor exista consecinţe pentru acţiunile lor şi ar putea avea un efect preventiv foarte semnificativ", a afirmat Pillay.

Atât Rusia cât şi China au blocat anterior trei rezoluţii ale Consiliului de Securitate referitoare la Siria.

Pillay a subliniat că Consiliul a reuşit să ajungă la un consens unanim privind situaţia din Mali, unde rebelii care au preluat partea de nord a ţării au ameninţat că plănuiesc să atace capitala. Mutarea a permis o monitorizare a respectării drepturilor omului, a spus ea.

"Vom fi judecaţi în tragedia care s-a desfăşurat în faţa ochilor noştri. Acest Consiliu, precum şi noi cei care deţinem poziţii cheie în cadrul ONU, vom fi pe bună dreptate întrebaţi ce am făcut", a declarat Pillay despre Siria.

Anunţul a avut loc tocmai când fostul purtător de cuvânt sirian Jihad Makdissi, care a părăsit ţara în decembrie, a făcut prima sa declaraţie publică despre conflict şi despre motivul pentru care a plecat.

"Am plecat din Siria pentru că polarizarea din ţară a ajuns la un stadiu mortal şi distructiv ... Am lăsat în urmă un câmp de luptă, nu o ţară normală, şi îmi cer scuze celor care au avut încredere în credibilitatea mea şi pentru că am plecat fără o notificare prealabilă", a scris el miercuri într-un e-mail către Al Jazeera TV.

Makdissi a subliniat că el nu este nici de partea forţelor de opoziţie, nici loial preşedintelui Bashar al-Assad. "Nu m-am alăturat nimănui, sunt independent", a scris Makdissi.

"Obiectivele mişcării populare sunt legitime - în principiu şi în esenţă - şi au câştigat inimile oamenilor de rând, pentru ca aceştia sprijină pe cei slabi şi cerinţele legitime ale poporului", a continuat el. "Dar ei nu au câştigat sprijinul intelectualilor din motive bine cunoscute."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor