Conflict pe spaţiile Bibliotecii Naţionale

Flori Mladin
28.02.2014

alte articole

Biblioteca Naţională, sediul central
Biblioteca Naţională, sediul central (Epoch Times România)
Flori Mladin
28.02.2014

Guvernul României sabotează activitatea Bibliotecii Naţionale.

Bibliotecarii de la unul din cele mai importante lăcaşuri de cultură au fost anunţaţi că Ministerul Culturii va prelua o parte din clădirea Bibliotecii Naţionale pe care o au în administrare. Joi, reprezentanţii Ministerului Culturii le-au cerut să predea spaţiile respective.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 862 din 8 noiembrie 2013, Ministerul Culturii va intra în posesia unei treimi din spaţiul total, amplasat la demisol, parter şi mezanin, respectiv unde se află săli care pot fi închiriate pentru evenimente culturale. Motivul pentru care au fost preluate este că spaţiile respective nu au fost administrate judicios până în prezent.

Ministerul Culturii a ocupat încă din anul 2012 etajele 2, 3, 4, 5 din Corpul Aula al sediului bibliotecii. Prin H.G. nr. 862. Prin această hotărâre de guvern, Ministerul Culturii va lua şi alte spaţii funcţionale care sunt puse deja la dispoziţia cititorilor încă de la inaugurarea din 23 aprilie 2012. Astfel, ministerul ia parterul, unde se află toate sălile de conferinţă, librăria, anticariatul, spaţiile destinate lecturilor libere, toate spaţiile expoziţionale, precum şi intrările şi căile de acces în bibliotecă. Totodată, va fi luat şi mezaninul - unde se află săli de lectură, zona de acces la Internet pentru cititori etc.

Doina Stănescu, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României a afirmat că această iniţiativă a Guvernului României perturbă activitatea Bibliotecii Naţionale şi, totodată, încalcă mai multe legi în vigoare.

Aceasta arată că motivele preluării nu sunt întemeiate, deoarece spaţiile respective au fost administrate foarte bine. Prin calitatea de administrator al unei părţi din clădirea bibliotecii, Ministerul Culturii poate utiliza spaţiile în orice alte scopuri decât cele stabilite prin proiectul de construcţie, deturnând astfel destinaţia clădirii şi, implicit, fondurile obţinute exclusiv pentru construcţia Bibliotecii Naţionale a României, prin Acordul-Cadru de Împrumut din 4 mai 2007, încheiat între România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 93317 din august 2007. În ultimă instanţă toate aceste măsuri vor duce la îndepărtarea cititorilor.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor