Conducerea poliţiei din Rochester demisionează în bloc

Protestatari ai grupării radicale de stânga, Antifa, în SUA
Protestatari ai grupării radicale de stânga, Antifa, în SUA (Getty Images)

Conducerea forţei de poliţie din Rochester, New York, au cerut pensionarea marţi.

Şeful poliţiei, La’Ron Singletary, şeful adjunct, Joseph M. Morabito, şi un comandant s-au retras, în timp ce alţi doi lideri au renunţat la posturile de conducere.

Activiştii Black Lives Matter au cerut ca Singletary să demisioneze sau să fie concediat pentru modul în care departamentul său a gestionat ancheta cu privire la moartea unui bărbat de culoare despre care un oficial medical a spus că se afla sub influenţa substanţei halucinogene PCP. Incidentul s-a petrecut la începutul acestui an.

„După 20 de ani de serviciu dedicat Departamentului de Poliţie din Rochester şi comunităţii din Rochester, îmi anunţ retragerea din Departamentul de Poliţie din Rochester. În ultimele două decenii, am slujit această comunitate cu onoare, mândrie şi cea mai înaltă integritate”, a spus Singletary, potrivit publicaţiei Rochester First şi altor mass media locale.

Singletary a afirmat că nu ţine de scaun în timp ce forţele exterioare încearcă „să-mi distrugă caracterul”, adăugând că evenimentele „din ultima săptămână sunt o încercare de a-mi distruge caracterul şi integritatea”.

„Caracterizarea greşită şi politizarea acţiunilor cu care m-am confruntat după ce am fost informat despre moartea domnului Prude nu se bazează pe fapte şi nu reprezintă valorile pe care le susţin”, a declarat acesta.

Prude, în vârstă de 41 de ani din Chicago, a murit în timpul unui incident cu poliţia în martie. Înregistrările video ale incidentului au fost publicate luna trecută, pe fondul tulburărilor şi revoltelor la nivel naţional în SUA.

Un raport al autopsiei a decis că moartea este omucidere, dar a stipulat, de asemenea, că unul dintre motive ar include „complicaţii de asfixiere în contextul constrângerii fizice”.

Raportul adaugă că Prude avea PCP în organism în momentul morţii sale. PCP, o substanţă halucinogenă disociativă similar cu DXM şi ketamină, poate produce iluzii, comportament iraţional, halucinaţii şi alte simptome. Consumatorii drogului pot experimenta o sensibilitate redusă la durere sau sentimente de super-forţă şi invulnerabilitate.

Poliţia a declarat că Prude ar fi spart geamuri ale vitrinele magazinelor şi susţinea că are COVID-19. O persoană care a sunat la 911 a spus că Prude era gol şi acoperit de sânge.

Procuratura generală din statul New York investighează incidentul.

În ultima săptămână, oraşul Rochester a fost şi el zguduit de revolte şi incendii, care au vătămat o serie de mici companii.