Condimente care înlocuiesc sarea

Mirodeniile şi plantele aromatice sunt într-adevăr ideale pentru condimentare în loc de sare
Mirodeniile şi plantele aromatice sunt într-adevăr ideale pentru condimentare în loc de sare (Epoch Times)

Sarea a fost dintotdeauna cel mai popular condiment în bucătăriile din toată lumea, dar trebuie să fim foarte atenţi în ce cantitate o utilizăm, deoarece poate avea mai multe efecte negative asupra sănătăţii noastre. Conform statisticilor medicale aproximativ 85% din populaţie consumă zilnic cu mult peste limita admisă de sare.

Dar ce este sarea? Ceea ce noi cunoaştem sub denumirea de sare de masă este clorura de sodiu, formată din 40% sodiu şi 60% clor. Aşadar, sarea conţine sodiu, un mineral important pentru organism, cu rolul de a menţine echilibrul fluidelor în interiorul celulelor şi de a contribui la funcţionarea optimă a impulsurilor nervoase şi musculare, precum şi la asimilarea unor nutrienţi din intestinul subţire. Majoritatea alimentelor conţin mici cantităţi de sodiu, totuşi, în cea mai mare, acesta provine din sare.

O persoană poate consuma în medie, 6 grame de sare pe zi, aproape o linguriţă, alimentele pe care le consumăm conţinând deja între 65 şi 85% din sarea necesară organismului.

Din păcate, în multe bucătării, sarea este utilizată într-un mod excesiv şi nu se ia în seama că, pe termen lung, poate avea efecte negative asupra sănătăţii noastre, principalul risc fiind hipertensiunea arterială. De asemenea, consumul exagerat este legat de apariţia cancerului de stomac, de favorizarea osteoporozei şi înrăutăţirea simptomelor în cazul bolnavilor de astm.

O persoană obişnuită să adauge sare în exces la orice fel de mâncare va avea dificultăţi să-şi limiteze cantitatea de sare, dar vestea bună este că există diferite soluţii pentru a înlocui sarea în diete, oferind gust diverselor feluri de mâncare preparate.

Mirodeniile şi plantele aromatice sunt condimentare care pot fi folosite în loc de sare: în funcţie de felurile de mâncare şi de gust există multiple opţiuni. Enumerăm câţiva excelenţi înlocuitori naturali care sunt, de asemenea, foarte gustoşi: ceapă, praz, arpagic, ţelină, oţet, lămâie, tarhon, dafin, chimion, cimbru, busuioc, pătrunjel, şofran, boia de ardei, piper etc.

Condimente care pot înlocui sarea

Vă prezentăm câteva ingrediente într-o reţetă alternativă la sare:

  • Trei linguri de oregano uscat
  • Trei linguri de praf de usturoi
  • O lingură de boia de ardei
  • O lingură de pulbere de muştar
  • Două linguriţe de cimbru uscat
  • O linguriţă de praf de ceapă
  • O linguriţă de mărar

Mod de preparare: Punem toate ingredientele într-un blender şi lăsăm să acţioneze până când amestecul se transformă în pulbere.

Pentru a condimenta ajunge doar o simplă presărare pe alimente, care înlocuieşte sarea în mod inteligent, astfel încât să se evite problemele asociate cu o cantitate excesivă de sodiu în organism.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.