Condamnarea lui Adrian Năstase, primită de români cu uimire şi cu bucurie (presa străină)

Epoch Times România
21.06.2012

Presa străină acordă spaţii largi tentativei de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase, cel mai important oficial condamnat în România pentru corupţie, după căderea comunismului.

Majoritatea publicaţiilor notează România este o ţară unde corupţia este adânc înrădăcinată, ceea ce a provocat probleme pentru ţară pe plan internaţional, inclusiv în cazul MCV sau al aderării la Spaţiul Schengen.

Publicaţii precum BBC sau Voice of America au anunţat că fostul premier român a încercat, miercuri seara, să se sinucidă, când poliţiştii au venit să-l ducă la închisoare. El a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie.

Potrivit New York Times, decizia Înalţii Curţi de Justiţie şi Casaţie a şocat România, o ţară săracă, unde politicienii au fost consideraţi întotdeauna deasupra legii. Analiştii au salutat sentinţa drept un semn de maturitate politică, într-o ţară care întâmpină obstacole în a scăpa de o adevărată cultură a corupţiei, chiar dacă este de mai bine de cinci ani membră cu drepturi depline a Uniunii Europene.

Cotidianul american mai notează că, în prezent, în România sunt judecaţi pentru corupţie, peste 1.100 de medici şi profesori, zeci de ofiţeri de poliţie şi o serie de generali. Însă condamnările sunt rare, iar sistemul judiciar este criticat adesea pe plan internaţional pentru că este vulnerabil la influenţe politice. New York Times conchide că România şi Bulgaria sunt cele mai sărace ţări din UE, fapt cauzat şi de corupţia larg răspândită.

Daily Telegraph scrie că o parte a populaţiei din România s-a bucurat de sentinţă, în timp ce o parte a fost prea uimită pentru a putea să mai comenteze.

Ziarul elveţian de limbă franceză Le Matin o citează pe Laura Ştefan, de la centrul de reflecţia Expert Forum, care afirmă că sentinţa în cazul Adrian Năstase deschide o nouă eră pentru justiţia românească. Acest proces, precum şi cele ale altor înalţi oficiali acuzaţi de corupţie, au fost urmărite îndeaproape de Uniunea Europeană, subliniază cotidianul.

Comentând decizia de miercuri a instanţei, Deutsche Welle subliniază că România este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, potrivit rapoartelor Transparency International.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor