Componenţa Consiliului Superior al Magistraturii din R. Moldova va fi modificată

Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii (Epoch Times România)

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a decis vineri, 18 octombrie, suplinirea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu încă 2 membri, care urmează a fi aleşi prin concurs public de către Ministerul Justiţiei din rândul profesorilor de drept titulari. Astfel, numărul membrilori CSM va fi extins de la 12 la 14.

Potrivit guvernului, modificarea are drept scop excluderea oricăror incidente în ceea ce priveşte întrunirea cvorumului pentru examinarea unor chestiuni privind cariera judecătorilor.

Totodată, au fost propuse măsuri provizorii de suspendare din funcţie a preşedintelui instanţei de judecată, în cazul în care acesta este bănuit de corupţie şi trafic de influenţă, până la finalizarea procedurilor de verificare.

De asemenea, a fost schimbat şi modul de alegere al judecătorilor din CSM: un judecător va fi ales de la nivelul Curţii Supreme de Justiţie, doi – din cadrul Curţilor de Apel, iar alţi trei – din componenţa judecătoriilor de fond.

În opinia autorilor proiectului, această modificare legislativă va asigura o reprezentare proporţională a numărului judecătorilor prezenţi în instanţele respective.

Proiectul adoptat de executiv urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului şi face parte din pachetul de legi al reformei în justiţie.