Companiile europene luptă împotriva 'concediilor plătite pe perioadă nelimitată'

Logo-ul firmei FIAT.
Logo-ul firmei FIAT. (KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.08.2013

Gigantul auto italian Fiat se judecă în instanţă cu sindicatul propriilor angajaţi, FIOM-CGIL. Mărul discordiei îl constituie noile contracte de muncă pe care compania le propune angajaţilor săi. Contractele permit simplificarea procedurii de disponibilizare, pentru a pune capăt unei situaţii atipice chiar şi pentru Italia, când mii de angajaţi se află în concedii plătite pe perioadă nelimitată. În cazul în care concernul Fiat va câştiga procesul, victoria sa îi va însufleţi pe alţi producători auto europeni, care doresc de asemenea să iniţieze disponibilizări în masă, notează, luni, cotidianul rus Novîe Izvestia.

Conducerea Fiat a convenit deja cu alte sindicate implementarea unor noi contracte de muncă în schimbul investiţiilor pe teritoriul Italiei, investiţii care ar urma să majoreze numărul de locuri de muncă. Cu toate acestea, sindicatul FIOM-CGIL a refuzat să meargă la concesii şi s-a adresat Curţii Constituţionale. Drept răspuns, administraţia gigantului auto a suspendat cu totul investiţiile în întreprinderile sale din Italia. Potrivit preşedintelui Fiat, Sergio Marchionne, compania vrea să aştepte decizia instanţei şi abia apoi să-şi investească banii.

Deocamdată, în Italia se înregistrează o situaţie atipică inclusiv pentru această ţară: mii de angajaţi nu muncesc, însă în acelaşi timp primesc salarii, chiar dacă nu complete, pentru că în mod formal ei nu se consideră disponibilizaţi, ci trimişi în concedii plătite pe timp nelimitat.

O situaţie asemănătoare se înregistrează în multe alte ţări europene, lucru care se explică prin situaţia de pe piaţa auto, subliniază Novîe Izvestia. În Europa, vânzările auto merg în prezent atât de prost, încât aproape jumătate dintre companiile din domeniu lucrează la capacitate minimă - 75%, pentru a nu înregistra pierderi. Companiile auto care lucrează la capacitate mai mică de acest nivel se află în principal în Italia, Franţa şi Spania, ţări ale căror economii au fost puternic afectate de criză.

De ce atunci, în pofida scăderii vânzărilor de maşini, Fiat şi alţi producători auto nu au urmat exemplul colegilor americani şi nu au disponibilizat sute de mii de muncitori? Autorităţile ţărilor europene nu prea doresc ca rândurile şomerilor să fie îngroşate şi de zecile de mii de muncitori din domeniul auto. În afară de aceasta, procesele intentate de cei disponibilizaţi stârnesc atitudini pozitive în instanţă, iar sindicatele europene, care sunt mult mai puternice decât în SUA, îşi apără mult mai hotărât interesele membrilor lor.

Există şi alte nuanţe, continuă Novîe Izvestia. În Franţa, de exemplu, PSA Peugeot Citroen a împrumutat de la guvern 7 miliarde de euro, iar 15% din Renault SA aparţin statului. Drept rezultat, producătorii auto european sunt nevoiţi să cheltuiască miliarde de euro pentru a menţine pe statele de plată muncitori de care nu mai au nevoie. În 2007-2014, ei au închis şi urmează să închidă doar 7 uzine. Între timp, o schimbare a situaţiei va trebui aşteptată mult. Majoritatea economiştilor converg în opinia că situaţia din industria auto nu se va schimba prea curând în bine.

În aceste condiţii, companiile din domeniul auto reduc salariile şi majorează eficienţa producţiei. În afară de aceasta, administraţiile companiilor auto vând active. Banii sunt investiţi în producţie doar în pieţele în curs de dezvoltare, unde salariile sunt mici şi se înregistrează o cerere ridicată la autoturisme.

Ajută la menţinerea pe linia de plutire şi restabilirea pieţei auto din SUA. În planurile aceluiaşi concern Fiat se numără asamblarea în Mirafiori inclusiv a jeepurilor Chrysler, care se vor vinde în SUA.

Cu toate acestea, unii producători auto intenţionează să depăşească opoziţia autorităţilor şi sindicatelor şi să iniţieze disponibilizări în masă. Renault, de exemplu, a anunţat deja, în pofida opoziţiei guvernului francez, că va disponibiliza până în 2016 un număr de 7.600 de muncitori. Toate aceste companii urmăresc cu interes lupta concernului Fiat cu sindicatele, sperând să-i învingă pe 'incomozii' apărători ai intereselor oamenilor muncii, conchide Novîe Izvestia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor