Compania Holzindustrie Schweighofer, acuzată oficial de comerţ ilegal cu lemn

Compania Holzindustrie Schweighofer este acuzată oficial de un organism internaţional pentru implicarea în nereguli şi ilegalităţi în comerţul cu cherestea şi de exploatare forestieră ilegală a pădurilor româneşti, relatează B1 TV.
Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

Compania austriacă ar putea pierde certificatul de mediu dacă nu ia măsuri imediate pentru a soluţiona neregulile şi ilegalităţile din fluxul său comercial, potrivit sursei citate.

Forest Stewardship Council (FSC) a decis să plaseze certificarea HS într-o perioadă de probă până în februarie 2017, termen până la care trebuie să intre în legalitate, pe motiv că există dovezi puternice ce arată că Holzindustrie Schweighofer ar fi fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în tot felul de ilegalităţi.

"Grupul de experţi ce a realizat această investigaţie a concluzionat că există dovezi puternice ce arată că Schweighofer a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în exploatarea forestieră ilegală şi în comerţul cu lemn ilegal. Există dovezi clare şi convingătoare că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerţul ilegal cu lemn atât prin acceptarea lemnului ilegal în fabricile sale cât şi prin propriile sale acţiuni din interiorul acestor fabrici. Cu toate acestea, decizia de astăzi a Comitetului Director al FSC de a nu se disocia de Schweighofer este sub aşteptările WWF în ceea ce priveşte asumarea unor acţiuni imediate în acest caz", a declarat Johannes Zahnen, specialist forestier al World Wildlife Fund.

„WWF se aşteaptă ca FSC să efectueze o monitorizare promptă, strictă şi transparentă a progresului operaţiunilor sale pentru a evita percepţia că deciziile bordului înseamnă doar o înregistrare a practicilor ilegale şi nu şi o condamnare a acestora sub sistemul FSC", a adăugat reprezentantul WWF.

Potrivit WWF, în urma anchetei s-a constatat, de asemenea, că Holzindustrie a dezvoltat un sistem de aprovizionare de încurajează supraexploatarea nivelurilor de producţie prevăzute legal. În plus, s-a asociat cu firme şi persoane fizice împotriva cărora s-au adus acuzaţii puternice de acţiuni ilegale şi corupţie, iar în unele cazuri, compania austriacă a şi prefinanţat activităţile forestiere ale acestor firme şi persoane.

Ca urmare, WWF cere companiei Holzindustrie Schweighofer (HS) să ia măsuri imediate pentru a soluţiona neregulile şi ilegalităţile din fluxul său comercial, precum şi din recoltarea lemnului obţinut în condiţii suspecte din terenuri forestiere. Printre acestea se numără declararea în mod public a responsabilităţii pentru anumite nereguli în lanţurile lor de aprovizionare şi angajamentul lor de a aborda deficienţele relevante, în colaborare cu organizaţiile societăţii civile, demonstrarea angajamentului faţă de un dialog transparent şi constructiv cu factorii interesaţi din zona de mediu şi de social, cu privire la un plan clar cu măsuri corective construit pe baza recomandărilor comisiei pentru soluţionarea reclamaţiilor şi prezentarea unui plan preliminar de măsuri corective.

Investigaţia FSC a fost determinată de o plângere WWF depusă în noiembrie 2015. FSC a numit o comisie independentă pentru soluţionarea reclamaţiilor pentru a investiga acuzaţiile împotriva HS. În acest proces, comisia a analizat peste 400 de documente şi a efectuat o serie de interviuri.

De cealaltă parte, grupul Schweighofer a recunoscut că au existat nereguli şi ilegalităţi semnalate în lanţul de aprovizionare din România despre care compania nu a avut cunoştinţă şi, de asemenea, operaţiuni de exploatare forestieră care au încălcat politica de protecţie a mediului. Reprezentanţii Holzindustrie susţin însă că divizia românească a grupului a acţionat ca şi cumpărător de bună-credinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură