Comisia Juridică, somată să oprească distrugerea "ultimelor râuri libere din România"

În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Comunitatea "Declic" a solicitat, în cadrul unui comunicat de presă, Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor să oprească distrugerea "ultimelor râuri libere din România".

"Deputaţii din Comisia Juridică au un nou termen să depună raportul privind proiectul de lege care permite construcţii hidroenergetice chiar şi în arii protejate. Comunitatea Declic le solicită reprezentanţilor Comisiei Juridice să renunţe la a aviza pozitiv acest proiect, care ar duce la distrugerea ultimelor râuri libere din România. Peste 12.900 de membri Declic au semnat deja petiţia pentru protejarea râurilor şi cer, într-o singură voce: salvaţi râurile de hidrocentrale construite ilegal în arii protejate! Legea care ar putea distruge râurile a fost trimisă spre reexaminare de anul trecut, ca urmare a demersurilor făcute de mii de membri ai Comunităţii Declic", se arată în comunicatul citat.

În urmă cu o săptămână, membrii Declic s-au mobilizat din nou şi le-au cerut liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor să nu voteze legea. În unanimitate, plenul Camerei Deputaţilor a decis retrimiterea proiectului la Comisia Juridică.

"Acum, mingea este din nou în terenul deputaţilor jurişti. Sperăm să înţeleagă că, dacă legea trece în forma actuală, ultimele râuri libere din România, la fel şi speciile protejate, care depind de cursurile de apă, vor fi puse în pericol. Comunităţile locale nu au de câştigat de pe urma construcţiilor. Legea îi favorizează doar pe constructorii care fac bani din distrugerea râurilor", a declarat Denisa Soare, campaigner Declic.

Potrivit Declic, râurile din România sunt supraexploatate, grav degradate de amenajările hidroenergetice deja existente. Dacă legea trece în forma actuală, pe orice râu din România s-ar putea ridica o hidrocentrală sau microhidrocentrală, ignorându-se statutul legal de protecţie, pe baza sintagmei "interes public major".

Petiţia "Salvaţi râurile de hidrocentrale ilegale în arii protejate!" poate fi semnată aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne