Comisia Juridică a Camerei a respins solicitarea lui Traian Băsescu de ridicare a imunităţii lui Dobre şi Borbely

Parlamentul României
Parlamentul României (Epoch Times România)
Ana Petrescu
12.11.2012

Comisia juridică a Camerei a respins, luni, solicitarea preşedintelui Traian Băsescu făcută către Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor cu privire la rediscutarea cazurilor Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely odată cu cel al lui Alin Trăşculescu, pentru care Ministerul Justiţiei a cerut ridicarea imunităţii, relevă B1 TV. Decizia a fost luată cu opt voturi “împotriva” cererii şefului statului, un vot “pentru” şi o abţinere.

”Sunt încântată de grija pe care instituţia preşedinţiei o are pentru MCV, dar să ştiţi că aceeaşi problemă a fost şi când s-a respins de către plenul Camerei Deputaţilor solicitarea de percheziţie informatică şi la cazul Ridzi, iar preşedintele nu a fost la fel de interesat să ne solicite reluarea votului. Pe procedură, vă spun că regulamentul nostru nu prevede o reacţie la această solicitare pentru că ea nu este regulamentară. Ca să dăm curs, ea trebuie să vină de la o instituţie abilitată, în cazul de faţă de la Parchet. Nu putem să dăm curs cererii venite de la instituţia preşedinţiei. Asemenea solicitări le-ar putea face Parchetul în condiţiile în care ar apărea probe suplimentare, probe noi care să justifice reluarea procedurii de vot. Nu putem să facem altceva decât să respectăm legea şi regulamentul şi să înaintăm Biroului Permanent punctul nostru de vedere negativ cu privire la solicitarea preşedintelui României”, a declarat Alina Gorghiu, vicepreşedinta Camerei Deputaţilor.

Traian Băsescu a precizat că face această solicitare în calitate de şef al statului şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice.

Preşedintele a adăugat că, în perspectiva noului raport de ţară, "orice încercare de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cazul MCV cu consecinţe grave în planul reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei".

Camera Deputaţilor a respins, pe 11 septembrie, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, în septembrie, la Bruxelles, la o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi cu comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, despre acest subiect.

La momentul respectiv, şeful statului declara că subiectul legat de neridicarea imunităţii parlamentare a doi foşti miniştri va trebui discutat, la întoarcerea în ţară, cu premierul Victor Ponta.

Laszlo Borbely este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, iar în cazul lui Victor Paul Dobre ar trebui să înceapă urmărirea penală după ce a înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor