Băsescu cere Parlamentului să rediscute ridicarea imunităţii pentru Dobre şi Borbely

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
12.11.2012

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să discute şi cazurile Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely odată cu cel al lui Alin Trăşculescu, pentru care Ministerul Justiţiei a cerut ridicarea imunităţii.

Liderul deputaţilor PDL Mircea Toader a anunţat luni solicitarea lui Băsescu sosită într-o scrisoare adresată conducerii Camerei Deputaţilor.

"Având în vedere faptul că în momentul de faţă la Camera Deputaţilor este posibil să luaţi în discuţie solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a domnului deputat Alin Trăşculescu vă rog să găsiţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cele două solicitări ale Parchetului general de pe lângă ICCJ privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de domnii deputaţi (foşti miniştri) Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, pentru a permite autorităţii judecătoreşti să-şi desfăşoare activitatea în absenţa oricăror influenţe sau obstrucţii", se arată în scrisoarea lui Băsescu.

Cum este justificată solicitarea

Preşedintele a precizat că face această solicitare în calitate de şef al statului şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice. Băsescu a mai declarat că, în perspectiva noului raport de ţară, "orice încercare de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cazul MCV cu consecinţe grave în planul reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei".

Camera Deputaţilor a respins, pe 11 septembrie, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. Preşedintele Băsescu a discutat, în septembrie, la Bruxelles, la o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi cu comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, despre acest subiect. Băsescu declara, la momentul respectiv, că subiectul legat de neridicarea imunităţii parlamentare a doi foşti miniştri va trebui discutat, la întoarcerea în ţară, cu premierul Ponta.

Borbely este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, iar în cazul lui Dobre ar trebui să înceapă urmărirea penală după ce a înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor