Comisia Europeană organizează o conferinţă privind prevenirea extremismului violent

Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne al UE (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
28.01.2013

Comisia Europeană (CE) organizează marţi o conferinţă la nivel înalt, la Bruxelles, cu scopul de a găsi soluţii pentru îmbunătăţirea instrumentelor Europei de prevenire a extremismului violent.

Agenda conferinţei se bazează pe activitatea desfăşurată de către experţi şi practicieni din cadrul Reţelei pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare (RAN), lansată în 2011 de comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmström. Propunerile de politică includ participarea poliţiei locale la acţiuni de formare pentru a fi pregătită să detecteze semnele de radicalizare în extremism violent şi oferirea de programe de deradicalizare sau de ieşire a membrilor grupărilor extremiste din grupările din care fac parte. Conferinţa îşi propune ca activităţile UE împotriva extremismului să treacă la un nivel superior, reunind, în acest sens, persoanele care lucrează pe teren cu miniştri, cadre universitare şi autorităţi locale, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Extremismul violent reprezintă o mare ameninţare majoră la adresa securităţii cetăţenilor UE. Într-o anumită măsură, ameninţarea teroristă nu mai provine de la grupări organizate, ci de la persoane, care sunt mai greu de detectat, şi ale căror acţiuni sunt mai greu de prevăzut. Se pot învăţa multe de la profesioniştii din linia întâi, iar recomandările acestora le oferă factorilor de decizie instrumente importante, precum şi sugestii concrete”, a declarat Cecilia Malmström.

„Nu vom eradica extremismul violent fără a aborda şi propaganda populistă şi demagogică prin care se pregăteşte terenul pentru violenţa motivată ideologic din Europa. O asemenea influenţă asupra parlamentelor naţionale pe care o au în prezent forţele extremiste şi populiste nu a mai existat de la al Doilea Război Mondial. Este necesar ca un număr mai mare de lideri europeni să îşi exprime opoziţia faţă de escaladarea extremismului. Trebuie să avem curajul de a lua atitudine şi de a ne proteja valorile europene comune”, a adăugat comisarul.

Persoanele cele mai în măsură să abordeze fenomenul extremismului violent sunt cele aflate în contact direct cu persoanele sau grupurile vulnerabile. Pretutindeni în Europa există persoane care lucrează pe teren, cercetători, cadre didactice şi lideri ai comunităţilor care încearcă să identifice şi să acorde asistenţă persoanelor expuse riscului de a deveni radicalizate şi de a comite acte de violenţă. În cadrul conferinţei la nivel înalt, aceste persoane care lucrează pe teren îşi vor uni forţele cu miniştrii de justiţie sau de interne din Belgia, Cipru, Franţa, Irlanda, Italia, Letonia, Norvegia şi Suedia, precum şi cu reprezentanţi ai altor ţări.

Din Reţeaua pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare fac parte experţi şi practicieni de primă mână, activitatea acestora din cadrul reţelei desfăşurându-se în cadrul a 8 grupuri de lucru, axate pe chestiuni legate de: poliţie şi asigurarea respectării legii; vocile victimelor terorismului; internet şi mijloacele de comunicare sociale; prevenire; deradicalizare; închisori şi eliberare condiţionată; sănătate; dimensiunea internă şi externă. Grupurile de lucru au elaborat 15 recomandări în trei domenii principale: experienţele şi lecţiile învăţate de către actorii locali în ceea ce priveşte prevenirea extremismului violent; rolul diasporei în prevenirea extremismului violent; comunicare şi contracararea mesajelor prin intermediul internetului.

Documentul de dezbatere, ce conţine propuneri privind 15 acţiuni concrete în domeniu, precum şi documentele de lucru ale grupurilor sunt disponibile online.

Printre propunerile care urmează să fie discutate la conferinţă se numără şi cele referitoare la sprijinirea victimelor terorismului să îşi împărtăşească experienţele prin care au trecut, acest lucru reprezentând un instrument puternic de prevenţie; la angrenarea foştilor extremişti pentru demantelarea mesajelor extremiştilor violenţi şi la utilizarea de resurse din cadrul societăţilor de relaţii publice şi a industriei filmului pentru a crea mesaje de contracarare a extremismului violent şi a sprijini promovarea eficace de mesaje alternative online.

Terorismul, sub toate formele sale, rămâne o provocare esenţială pentru securitatea internă a UE. Prevenirea şi combaterea radicalizării se numără printre principalele obiective stabilite în Comunicarea privind strategia de securitate internă adoptată în 2010.

Recunoscând faptul că radicalizarea poate fi cel mai bine controlată la nivelul cel mai apropiat de persoanele vulnerabile din comunităţile cele mai afectate, Comisia a lansat, în septembrie 2011, Reţeaua UE pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare – RAN.

RAN sprijină practicienii locali din linia întâi implicaţi în combaterea extremismului violent pe întreg teritoriul UE şi facilitează schimbul de experienţă şi de cele mai bune practici între aceştia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor