Comisia de la Veneţia recomandă din nou modificarea Constituţiei R.Moldova,după alegerea lui Timofti

Epoch Times România
20.03.2012

Comisia de la Veneţia salută alegerea preşedintelui Republicii Moldova şi recomandă din nou modificarea Constituţiei, pentru evitarea unui nou impas politic.

"Sunt mulţumit că această criză a luat sfârşit. Moldova are nevoie de stabilitate pentru a se relansa pe drumul democraţiei, la fel cum are nevoie de a relansa economia şi pacea socială. Deci, alegerea domnului Nicolae Timofti este o noutate bună. Dar mai ramâne mult de lucru", a declarat preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, citat de Unimedia.

Buquicchio a avertizat, însă, că impasul politic legat de alegerea şefului statului s-ar putea repeta. "Noi am cooperat cu Moldova în cadrul acestei crizei ce dureaza de aproape trei ani, şi noi am susţinut tot timpul că va fi nevoie de revizuit Constituţia Moldovei. Şi anume în procedura de alegere a preşedintelui ţării. Acest lucru este foarte important pentru că aceeaşi situaţie ar putea sa se prezinte peste un anumit timp, la următoarele alegeri. Deci va fi nevoie ca regulile privind alegerea Preşedintelui să fie înscrise în Constituţie, să se facă modificările necesare pentru a facilita şi a evita acest gen de probleme", a spus oficialul european.

Comisia de la Veneţia a lucrat asupra Constituţiei Republicii Moldova de la mijlocul anilor '90, dar pe parcurusul anilor, s-a dovedit că legea fundamentală trebuie revizuită, a subliniat el.

Autorităţile de la Chişinău au solicitat în repetate rânduri opinia Comisiei de la Veneţia privind procedura de alegere a şefului statului.

În primăvara anului 2010, Comisia a recomandat dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate. Instituţia europeană a sugerat că cea mai bună soluţie de depăşire a crizei ar fi modificarea Constituţiei R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor