Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor privind tentativa puciului anticonstituţional al PD are o nouă conducere

Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
05.09.2019

În contextul în care deputatul socialist Vladimir Ţurcan, care conducea Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa puciului anticonstituţional al Partidului Democrat, realizată prin intermediul Curţii Constituţionale şi a Procuraturii Generale şi-a depus mandatul de parlamentar, Comisia a ales o nouă conducere. Deputaţii au aprobat, în şedinţa plenară de joi 4 septembrie, un proiect de modificare a Hotărârii Parlamentului nr. 48/2019.

Deputatul Blocului ACUM, Mihail Popşoi va fi preşedintele Comisiei de anchetă, iar vicepreşedinte – deputatul Vasile Bolea, tot din partea Blocului ACUM, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Mihail Popşoi şi Vasile Bolea au făcut o declaraţie, în şedinţa plenară, cu privire la lipsa conflictului dintre exercitarea atribuţiilor în cadrul comisiei şi interesele lor personale şi vor depune declaraţia de interese personale.

Până în prezent, conducerea Comisiei a fost asigurată de deputaţii Vladimir Ţurcan, preşedinte, Mihail Popşoi vicepreşedinte şi Dinu Plîngău secretar.

Comisia de anchetă a fost constituită de Parlament pe data de 18 iunie. Aceasta urmează să prezinte Parlamentului, în termen de 120 de zile, raportul cu privire la circumstanţele de fapt şi de drept privind tentativa puciului anticonstituţional al Partidului Democrat realizată prin intermediul Curţii Constituţionale şi a Procuraturii Generale.

Menţionăm că tot joi, deputaţii Vladimir Ţurcan şi Victor Gaiciuc şi-au depus mandatele de parlamentar. Cei doi au depus cereri de demisie, fiind în incompatibilitate de funcţie după ce au fost desemnaţi judecător al Curţii Constituţionale şi, respectiv, consilier prezidenţial în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Ambii deputaţi au fost aleşi din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Astfel, cu votul majorităţii deputaţilor, Parlamentul a declarat vacante două mandate de deputat care aparţin PSRM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor