„Comisarul Cattani” Traian Berbeceanu, repus în drepturi

Traian Berbeceanu
Traian Berbeceanu (facebook.com)

Curtea de Apel Alba Iulia a decis vineri că fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Traian Berbeceanu, supranumit „Comisarul Cattani”, acuzat de sprijinirea unei grupări suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere, poate părăsi ţara şi, de asemenea, va putea purta armă. Decizia Curţii de Apel care a respins contestaţia procurorilor DIICOT nu este definitivă.

„Am aşteptat această decizie şi eu şi familia cu multă încredere. Am primit-o cu încredere. Cred că este un mic pas, dar important în a-mi reface imaginea atât de grav afectată. Am încredere că justiţia funcţionează corect în România şi adevărul va ieşi la iveală”, a declarat Berbeceanu, la Realitatea Tv.

„Aş vrea din suflet, să mulţumesc fiecăruia dintre voi, în parte, pentru susţinere şi încurajări ! ...pentru tot ce aţi făcut pentru mine, pentru familia mea, pt echipa noastră! Am avut şi voi avea mereu încredere în justiţie şi în Dumnezeu! Sunteţi minunaţi! Sărbători fericite şi liniştite!”, a scris pe contul său de Facebook Traian Berbeceanu.

În noiembrie 2013, după o lună de arest preventiv, Curtea Supremă a decis ca acesta poate fi cercetat în libertate, dispunând ca măsură preventivă interdicţia de a părăsi ţara.

Amintim că Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, a fost arestat preventiv în 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT. El a făcut recurs, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, pe 31 octombrie, ca acesta să rămână în arest.

Traian Berbeceanu este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie.

Potrivit procurorilor, soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au sponsorizat BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii au arătat că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

Dosarul în care Berbeceanu este acuzat a fost preluat de Structura centrală a DIICOT, de la serviciul teritorial Alba al Direcţiei.

DNA a anunţat la 19 martie că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Procurorii anticorupţie susţin că dosarul lui Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta din urmă ar fi refuzat cererea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean. Berbeceanu a declarat ulterior că de când a fost reţinut şi arestat şi-a pus încrederea în DNA şi a sperat că procurorii vor demonstra că este victima unei înscenări şi că odată aflat adevărul va fi repus în funcţie.

Traian Berbeceanu lucrează acum pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne