Românii îşi creează un erou

Batman în luptă cu "răul"
Batman în luptă cu "răul" (Beth Gwinn / Getty Images)

Românii au nevoie de eroi. Inundată în veşti despre corupţie, fraude, evaziuni fiscale, pui bolnavi de salmonella, politicieni care fură, fraudează, mint şi dau extemporale pe la DNA şi DIICOT (mulţi după ce au supărat pe cine "n-ar fi trebuit" şi li se scot vechi"schelete" din sertar), ţara îşi exprimă nevoia de eroi pozitivi.

Eroul acestor zile, fie el real sau fabricat, este Traian Berbeceanu, fostul şef BCCO. După ce a fost anatemizat la arestare, cum că, în loc să lupte cu corupţia ar fi fost chiar el corupt, că ar fi compromis anchete ale DIICOT, că ar fi dezvăluit infractorilor informaţii confidenţiale, pe scurt, că ar fi fost mânjit până peste cap, Berbeceanu a reuşit să întoarcă lucrurile şi opinia publică în favoarea sa.

Afirmaţiile comisarului, cu iz de sinceritate, despre faptul că dosarul i-ar fi fost înscenat, că a fost mazilit fiindcă supăra mafia locală şi ramificaţiile ei în aparatul de stat central şi local, că procurori de la DIICOT i-ar fi cerut capul fiindcă supăra pe cine n-ar fi trebuit supărat, sunt susţinute de stenograme şi înregistrări de convorbiri telefonice care par să confirme teoria conspiraţionistă lansată de fostul şef BCCO.

La acestea s-au adăugat şi bâlbele tradiţionale ale autorităţilor în privinţa probelor - care, afirmă presa, nu sunt deloc aşa solide cum au afirmat investigatorii. În plus, în instanţă, infractorii, care, conform procurilor ar fi beneficiat de serviciile lui Berbeceanu, susţin contrariu, şi anume că procurorii DIICOT au făcut presiuni asupra lor pentru a depune mărturie împotriva şefului BCCO.

Astfel, într-o perioadă marcată de prosteste ANTI, anti exploatările RMGC, anti exploatarea gazelor de şist, anti Ponta, anti Guvern, anti USL, anti eutanasiere canini "bagabonzi", anti ORICE, românii au şi manifestaţii PRO, pro Traian Berbeceanu.

Asemănat cu faimosul comisar Catani din Caracatiţa, serialul despre Mafia italiană şi lupta împotriva ei, Berbeceanu tinde să capete valenţe de erou. Şi asta arată o nevoie din ce în ce mai acută a românilor de a crede că nu tot aparatul este împotriva lor. Că mai există şi dreptate, nu numai infractori. Nevoie de a crede că binele învinge în final, că cei corupţi vor fi expuşi şi finalmente, condamnaţi. Traian Berbeceanu şi promisiunile sale de a face dezvăluiri despre oamenii grei implicaţi în arestarea sa vin să umple această mare penurie de personaje pozitive de care românii au nevoie ca de oxigen.

Astfel, din ce în ce mai multă lume se mobilizează pentru Berbeceanu. În urmă cu o săptămână jurnalişti din presa locală şi simpli cetăţeni au ieşit în stradă la Hunedoara pentru a protesta împotriva arestării şefului BCCO. Astăzi, duminică 3 noiembrie, mobilizaţi pe Facebook, oamenii vor protesta în Deva, ora 17, în faţa sediului DIICOT, Alba Iulia, ora 16, în faţa sediului ...aţi ghicit, DIICOT, Alba Iulia, ora 16, tot DIICOT, Timişoara, ora 16, de asemenea în faţa DIICOT şi Sibiu, ora 17 de această dată, tot DIICOT.

Un fenomen similiar nu a mai avut loc de anul trecut, din decembrie 2012 când oamenii au ieşit în stradă ca să-l sprijine pe Raed Arafat, fondatorul serviciului SMURD. La vremea respectivă, manifestaţiile au fost deturnate de USL şi au dus la referendumul fraudat pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Se va încerca acest demers şi cu manifestaţiile Pro-Berbeceanu?
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne