Combaterea criminalităţii: noul Cod Penal pe înţelesul copiilor

Ieri 16 decembrie 2013 la ora 10.00 Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti au lansat lucrarea “Noul Cod Penal pe înţelesul copiilor” la liceul tehnologic “Dimitrie Gusti”.
Liceul Tehnologic ” Dimitrie Gusti ”, Noul Cod Penal pe înţelesul copiilor, dezbateri cu sprijinul organelor de poliţie (Epoch Times România)
Ioana Florea
17.12.2013

Ieri 16 decembrie 2013 la ora 10.00 Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti au lansat lucrarea “Noul Cod Penal pe înţelesul copiilor” la liceul tehnologic “Dimitrie Gusti”. Acest manual de educaţie juridică, realizat în conformitate cu Legea 286/2009 privind Noul Cod Penal, cuprinde ilustraţii făcute de Ionuţ Istudor, elev al liceului “Dimitrie Gusti” şi a fost realizat cu sprijinul mai multor elevi ai liceului precum şi a colectivului redacţional de la Poliţia Locală sector 5.

După prezentarea lucrării de către echipa Poliţiei sectorului 5 în faţa elevilor liceului şi a unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri în care elevii au dat dovada unei bune cunoaşteri a termenilor ce desemnează diferite tipuri de infracţiuni a urmat o surpriză pregătită de liceeni pentru profesorii lor de la poliţia locală. A avut loc o sesiune impresionantă de street dance cu sărituri şi flick-flack-uri complicate pentru a cărei pregătire tinerii au avut doar o săptămână. A impresionat şi corul de colindători care s-au armonizat perfect transmiţând bucurie şi emoţie.

D-na dr. Graţiela Văduva, coordonatoarea proiectului a declarant că: “Serviciul de analiză şi prevenirea criminalităţii din Poliţia Capitalei este în şcoli de cel puţin 9 ani. De 4 ani şcolari predăm legislaţia pe înţelesul copiilor pentru că am observat că există acest vid de cunoaştere.” Deoarece tinerii nu obţin informaţii despre lege nici din familie şi nici de la alte instituţii, dar sunt răspunzători pentru faptele care contravin acesteia şi necunoaşterea nu îi absolvă de vină, poliţia a considerat că trebuie să îşi asume acest lucru. “Am predat Vechiul Cod Penal copiilor, am intrat în fiecare an la toţi copii de clasa a 7-a, care sunt 13.000 în Bucureşti, iar anul acesta am reuşit să dezvoltăm foarte mult şi să intrăm la 38.000 de copii. Este un ofiţer de prevenire pentru fiecare sector” a continuat dr. Graţiela Văduva.

“În această zi am făcut cu liceul Gusti trecerea de la vechiul Cod Penal spre Noul Cod Penal. Noi am avut o broşură cu Vechiul Cod Penal, am reuşit s-o edităm pe cea cu Noul Cod Penal aşa cum a apărut el publicat în Monitorul Oficial din noiembrie 2012 când s-a hotărât punerea în aplicare la 1 februarie 2014, deci teoretic la 1 februarie 2014 vom întra pe Noul Cod Penal”.

Întrebată dacă broşura se referă la Noul Cod Penal votat în decembrie în Parlament şi care a stârnit mult scandal, dr. Văduva a afirmat: “pe noi ne-au interest prevederile care au legătură strictă cu elevii, cu minorii în general şi cu violenţa în şcoală. Ceea ce vrem noi să prevenim este ca elevii să devină victime, sau ca tinerii să devină victime ale infracţiunilor sau la rândul lor delincvenţi şi nu ne interesează absolut deloc controversele legate de alte aspect ale Codului”.

O noutate iniţiată de Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii este introducerea în 18 licee cu grad mare de violenţă a cluburilor “Gândire Fresh” pentru a salva tinerii din “zona neagră a delincvenţei”, iar un exemplu relevant este că liceul Gusti nu a avut anul acesta nici un semn de violenţă. Cluburile încurajează lectura, design-ul, sportul, focalizând atenţia copiilor pe activităţi constructive.

Liceenii care lucrează cu acest proiect de o lună de zile spun că ne îndreptăm încet spre ţările civilizate prin astfel de proiecte. “Ne plac pentru că au un limbaj pe care noi putem să-l înţelegem şi de obicei când avem întrebări legate de legislaţie sau chiar dacă avem probleme putem să apelăm la dânşii” a relatat despre reprezentanţii poliţiei prezenţi în proiect Badea Ionuţ din clasa XI C. “Mi-a plăcut cel mai mult noua modificare din lege prin care părinţii sunt pedepsiţi cu închisoare pentru că nu-şi lasă copii la şcoală. Ajungem cu toţii la o vârstă la care ne dăm seama că fără şcoală nu se poate” a afirmat Danciu Marius din aceeaşi clasă.

Directorul liceului, dna. Adriana Stanomir a rămas impresionată de eveniment declarând: “eu sunt foarte emoţionată pentru că sunt foarte mândră de ei, sunt nişte copii foarte buni care se străduiesc să-şi ducă drumul de liceean cât mai frumos. Acest prim semestru care a trecut, a trecut fără incidente violente între elevii noştri. Am fost chiar foarte surprinsă să constat că printre artişti, dansatori şi cântăreţi, sunt dintre aceia care la început ne-au pus oarece probleme de disciplină şi acum am fost surprinsă să-i văd pregătindu-se de-a lungul celor 2 săptămâni constant şi sper că aşa va fi mai departe”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor