Combatanţii războiului de pe Nistru afirma că oricum vor demola monumentul ideologului bolşevic

Tatiana Chiriac
21.04.2012

Un grup de combatanţi ai războiului de pe Nistru, în frunte cu Valeriu Ciobanu, s-au adunat la 20 aprilie pe teritoriul centrului expoziţional “Moldexpo” să demoleze monumentul liderului bolşevic, Vladimir Lenin.

Aşa cum au declarat zilele trecute, veteranii au venit să demoleze monumentul, susţinând că Republica Moldova trebuie să scape de vestigiile comuniste. „Îl voi izbăvi pe moşneguţul Voronin de idolul său, aşa încât poporul să nu-şi mai amintească de cel de pe urma căruia am avut de suferit enorm”, a declarat Valeriu Ciobanu.

În apărarea monumentului au venit mai mulţi simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor care au format un lanţ uman pentru a apăra monumentul. Între cele două tabere s-au iscat certuri care au dus, la un moment dat, la altercaţii. Totuşi, poliţia municipală, prezentă la faţa locului, a reuşit să disperseze mulţimea şi nu a permis veteranilor să demonteze monumentul.

De dimineaţă, la monumentul lui Lenin au venit mulţi poliţişti, care susţin că au primit indicaţii să asigure ordinea publică. De asemenea, mai mulţi simpatizanţi ai Partidului Comunist au venit la Complexul Expoziţional Moldexpo, declarând că acest monument face parte din istoria noastră comună şi nu trebuie demolat.

De la discuţiile despre meritele lui Lenin, foametea provocată de autorităţile sovietice şi deportările în Siberia, şi până la comuniştii de astăzi şi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană nu a fost decât un pas. Oamenii s-au împărţit în pro-comunişti şi pro-AIE, continuând să dezbată problemele istorice şi cele actuale legate de tarifele mari pentru serviciile comunale, salariile şi pensiile mici, etc.

Valeriu Ciobanu, cel care a declarat în nenumărate rânduri că va demola cu ciocanul monumentul lui Lenin, a venit la faţa locului cu un coş plin cu provizii - pască, salamuri, apă potabilă, etc., însă fără unelte. Veteranul a declarat că ciocanele au fost aduse din timp. De zeci de ori a încercat Ciobanu să se apropie de statuia liderului bolşevic, însă în zadar. Comuniştii, în frunte cu secretarul general al formaţiunii Iurie Muntean, au format un cordon viu în faţa monumentului şi nu au permis acestuia să se apropie.

Monumentul lui Vladimir Ilici Lenin de la Moldexpo a rămas în picioare. Veteranii războiului de pe Nistru nu au reuşit nici măcar să se apropie de statuie fiind împiedicaţi de susţinătorii Partidului Comuniştilor, dar şi de forţele de ordine. Cu toate acestea, combatanţii nu se dau bătuţi şi afirma că oricum vor demola monumentul ideologului bolşevic.

Potrivit Şefului poliţiei municipale, Silviu Muşuc, grupul de veterani care intenţionează să demonteze monumentului lui Lenin nu are nici o autorizaţie în acest sens, iar acţiunile lor sunt ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor