Comănescu: Mesajul Germaniei e ca referendumul să aibă loc conform deciziei CCR

Lazăr Comănescu
Lazăr Comănescu (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.07.2012

Ambasadorul României în Germania, Lazăr Comănescu, a precizat că ”mesajul esenţial” al Germaniei este ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să respecte decizia CCR, adică validarea să aibă loc dacă se prezintă la vot 50% plus 1 dintre românii înscrişi pe liste.

”Din partea germană s-au exprimat anumite preocupări legate de ultimile evoluţii, insistându-se în mod deosebit pe ideea aceasta ca referendumul de la sfârşitul lunii iulie să se desfăşoare după toate regulile specifice unui stat membru al UE, respectiv pe baza a ceea ce a decis Curtea Constituţională. Ăsta este principalul mesaj. De fapt, mesajul esenţial”, a declarat ambasadorul, referindu-se la discuţia avută cu consilierul pe politică externă al cancelarului Angela Merkel.

Cei doi au mai discutat despre raportul MCV şi despre perspectivele României de aderare la Schengen.

Lazăr Comănescu şi-a exprimat speranţa că raportul va fi, aşa cum a fost şi până acum, ”obiectiv”. ”Este de aşteptat ca acest raport să se refere la evoluţia din ultimii cinci ani în materie de îndeplinire a recomandărilor şi, sigur, că în acest context raport va reflecta tot ce s-a făcut de către România în perioada respectivă, cum au evoluat lucrurile în România în toată această perioadă de cinci ani, inclusiv în ultimile zile. Că aşa se fac rapoartele CE”, a precizat ambasadorul român.

Raportul CE pe justiţie va fi publicat la 18 iulie.

Şi premierul Victor Ponta şi-a exprimat, miercuri, speranţa că raportul MCV de luna aceasta va reflecta progresele înregistrate de România în ultimii 5 ani, perioadă în care USL a fost la putere doar două luni.

”Am încredere deplină că raportul CE va fi unul corect, se va baza pe fapte, nu numai pe acuzaţii”, a declarat Ponta, întrebat dacă discuţiile de miercuri şi joi vor fi suficiente pentru a schimba ceva în ceea ce priveşte raportul MCV, care ar putea fi negativ după recentele evenimente din România. În plus, premierul a reafirmat hotărârea de a lua măsurile necesare în cazul în care Comisia constată că Parlamentul sau Guvernul au luat vreo decizie care încalcă standardele europene.

”Raportul ar trebui să explice schimbările din justiţie din ultimii cinci ani (...) În aceşti cinci ani sistemul judiciar din România a făcut paşi importanţi pentru a fi independent şi eficient”, a spus Ponta, precizând că în aceşti cinci ani USL a fost la putere doar în ultimele două luni, în rest fiind partidul lui Traian Băsescu.

De altfel, şi în cadrul conferinţei cu Hannes Swoboda, Ponta a precizat că nu crede că raportul va fi modificat în urma recentelor evenimente, întrucât MCV ia în considerare măsurile importante luate în justiţie de la instituirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Premierul a mai subliniat că decizia comună a tututor forţelor politice din România este să sprijine sistemul judiciar pentru ca acesta să rămână independent, să devină mai eficient şi să respecte standardele europene.

Cum schimbările la MCV sunt posibile până în ultimul moment, România ar putea avea un raport negativ. În primele luni ale anului, diverse voci susţineau că raportul României va fi unul bun, spre deosebire de cel al Bulgariei, care va fi criticată pentru reformele lente. Experţi europeni susţin însă că deciziile Guvernului Ponta ar putea cântări greu, iar Bucureştiul se poate trezi cu un raport şi mai rău decât al Bulgariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor