Comandantul gărzilor iraniene a fost ucis în Siria

Epoch Times România
15.02.2013

Un comandant al Gărzii Revoluţionare iraniene a fost ucis în interiorul Siriei de rebelii care luptă împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat apropiat al Iranului, au declarat joi oficiali iranieni şi un lider rebel, potrivit unui raport Reuters.

Rebelii sirieni au acuzat în mod repetat Teheranul că trimite luptători pentru a-l ajuta pe Assad să zdrobească revolta ce durează de 22 de luni, o acuzaţie pe care Iranul a negat-o.

Ambasada iraniană din Liban a declarat că persoana decedată, Hessam Khoshnevis, era responsabil de oferirea de asistenţă pentru reconstrucţie în Liban. Aceasta a spus că el a fost ucis de "grupuri armate teroriste" - o etichetă utilizată de guvernul sirian pentru a descrie duşmanii lui Assad - pe drumul spre Liban, când se întorcea din Damasc.

Un comandant al opoziţiei siriene a declarat că atacul a fost efectuat de combatanţii rebeli din oraşul sirian Zabadani, aflat în apropierea graniţei libaneze.

Iranul l-a sprijinit puternic pe Assad în timpul revoltei, care s-a soldat cu aproape 70 000 de victime conform estimărilor Naţiunilor Unite. Comandantul-şef al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului a declarat în septembrie că forţele vor furniza sprijin non-militar Siriei şi că se pot implica militar în cazul în care nu va avea loc o intervenţie străină.

Anul trecut, rebelii sirieni au răpit 48 de iranieni, despre care au susţinut că ar fi luptători din Garda Revoluţionară, dar care au fost descrişi de autorităţile de la Teheran drept pelerini. Ei i-au eliberat în acest an, într-un schimb de prizonieri cu autorităţile siriene.

Detalii privind uciderea lui Khoshnevis, despre care agenţiile iraniene de ştiri au declarat că ar fi avut loc marţi, au fost vagi, iar trimisul Iranului la Beirut a susţinut că Israelul ar putea fi implicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor