Columbia: Gherila FARC face publică o presupusă dovadă că un fost puşcaş marin răpit în iunie este în viaţă

(CRISTINA QUICLER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.10.2013

Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au făcut publică marţi o presupusă dovadă că un fost puşcaş marin american, Kevin Scott, răpit de gherilă în iunie este în viaţă. Este vorba de o înregistrare în care acesta îşi relatează povestea. Potrivit gherilei, textul, intitulat 'Conversaţii cu Kevin Scott', a fost elaborat pe baza răspunsurilor pe care fostul militar le-a dat în engleză şi pe care FARC le-au tradus în spaniolă 'cât mai fidel posibil', informează marţi agenţia EFE.

Scott a fost răpit de FARC la 20 iunie, în municipiul El Retorno, departamentul Guaviare (sud-estul ţării), în timpul unei expediţii prin care acesta încerca să ajungă în Brazilia. Gruparea rebelă l-a considerat mercenar, dar s-a arătat dispusă să-l elibereze ca un 'gest' în favoarea convorbirilor de pace cu guvernul, care se desfăşoară la Havana din noiembrie 2012.

În textul publicat marţi de FARC, Scott relatează mai multe întâmplări din misiunea sa ca puşcaş marin în Afganistan, cu diferite episoade cuprinse între 2010 şi 2012, şi din viaţa petrecută la baza sa militară din Bamberg (Germania). El a povestit că, la mijlocul anului 2012, a dezertat din armată şi a călătorit prin România, Bulgaria şi Grecia după ce şi-a cunoscut iubita, românca Antonia. În timpul acestei fugi, spune el, a fost căutat de Interpol şi s-a predat la Ambasada SUA din Grecia.

După acest periplu, Scott spune că s-a întors în Germania, unde a fost internat într-un spital de boli psihice din Landstuhl şi unde a fost tratat cu 'tot felul de pastile şi medicamente pentru schizofrenie, halucinaţii, coşmaruri şi insomnie' dar şi pentru o rană de glonţ pe care, povesteşte el, l-ar fi primit în Afganistan. Fostul puşcaş marin a povestit că la întoarcerea la baza militară şi-a pierdut slujba, a fost degradat şi a făcut totul felul de munci degradante, a spălat podele, toalete şi barăci până la ore târzii din noapte.

Despre venirea sa în Columbia, Scott povesteşte că a luat un zbor din Panamá, de unde a început să străbată America Centrală, până în oraşul columbian Barranquilla, după care s-a îndreptat spre Guaviare. El a recunoscut că îi plăcea să trăiască în junglă şi să fie alături de cei din FARC şi că nu este entuziasmat de vestea eliberării sale. După ce va fi eliberat el speră să se întoarcă în România pentru a se reîntâlni cu Antonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor