Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană va desfăşura o acţiune masivă în sprijinul integrării Moldovei în UE

(photos.com)
Tatiana Chiriac
23.10.2013

Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană va desfăşura o acţiune masivă în sprijinul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Potrivit "Infotag", anunţul a fost făcut de către Vlad Filat şi Marian Lupu, preşedinţii a două partide din Coaliţie - Partidul Liberal Democrat, respectiv, Partidul Democrat.

Marţi seara, în timpul unei apariţii la postul de televiziune PublikaTV, politicienii au precizat că acţiunea va avea loc duminică, 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului.

"Nu este adevărat că oamenii nu susţin cursul de integrare europeană. Astfel afirmă opoziţia, care s-a îndepărtat demult de popor şi se ghidează de interesele de partid, proprii. Oamenii vor veni în piaţă ca să-şi exprime viziunile proprii asupra viitorului ţării. Ei vor veni nu cu tobe, insulte şi cu agresiune, ci cu zâmbet, şi vor privi viitorul cu speranţă. În premieră pentru Republica Moldova, o asemenea acţiune va fi organizată împreună. Mă refer la partide şi la oamenii de bună credinţă", a declarat Vlad Filat.

Potrivit spuselor sale, această manifestaţie este necesară pentru că ţara are nevoie de o energie consolidată, pozitivă. Marian Lupu, la rândul său, a subliniat faptul că ideea de organizare a acestei manifestaţii vine de la cetăţeni.

"Mulţi oameni sunt indignaţi de acţiunile de protest ale comuniştilor. Ei ne-au propus să le ripostăm comuniştilor prin desfăşurarea acţiunilor proprii. Dar le-am spus un "Nu" categoric. În acest mod, multe persoane, nu neapărat membri de partid, doresc să-şi manifeste sprijinul pentru cursul european al Republicii Moldova. Nu va fi o acţiune împotriva cuiva sau a ceva. Va fi o manifestaţie în susţinerea viitorului acestei ţări, a dezvoltării, a modernizării Moldovei", a accentuat Lupu.

Liderii celor două partide au declarat că la eveniment va participa un mare număr de oameni. Vom fi mulţi, foarte mulţi. Am primit semnale pozitive că mulţi cetăţeni vor avea posibilitatea, platforma pentru a-şi exprima sprijinul pentru cursul european al Republicii Moldova. Va fi o acţiune în sprijinul viitorului acestei ţări, al progresului, al modernizării, a reiterat Lupu.

Vlad Filat a apreciat că acţiunile de protest ale comuniştilor urmăresc zădărnicirea parcursului european al Moldovei, dar sunt sortite eşecului. Este cert că acţiunile opoziţiei urmăresc zădărnicirea planurilor trasate pentru Summit-ul de la Vilnius, destabilizarea situaţiei interne a ţării. Dar ei nu au nici o şansă, pentru că mizele sunt prea mari, nu pentru un partid sau pentru o persoană aparte, ci pentru Republica Moldova, a adăugat Marian Lupu.

Liderii s-au arătat încrezători că viitorul Summit al "Parteneriatului Estic" de la Vilnius va fi o mare victorie pentru Republica Moldova şi "va pune bazele unei etape noi în relaţia cu UE".

"Summit-ul de la Vilnius marchează o etapă nouă în relaţiile cu UE, fapt care deschide ulterior poarta spre aderarea la Uniunea Europeană. Regimul de liber schimb dintre noi şi UE face ca Moldova să devină mai atractivă pentru UE, adică pentru investiţii, producţie. Investiţiile europene înseamnă cultură în afaceri, noi relaţii de afaceri. Deocamdată însă continuăm să depindem de un singur pol, cel estic, şi asta după 22 de ani de independenţă", a opinat Marian Lupu.

Liderii celor două partide au mai anunţat că vor merge în timpul apropiat la Bruxelles ca să discute despre "agenda" pentru Moldova după Summit-ul de la Vilnius.

Împreună cu ei va pleca şi liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă.

Referindu-se la alegerile parlamentare care ar putea să aibă loc la sfârşitul anului 2014, Lupu a spus că partidele Coaliţiei se vor gândi cum să asigure continuitatea guvernării şi după anul 2015. Fiecare parte va aplica propria strategie de partid pe segmentul său preelectoral, astfel încât forţele pro-europene să asigure majoritatea şi în viitorul Parlament al Republicii Moldova, a subliniat liderul PDM-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor