CNI vrea sa introduca teste de integritate si in sistemul sanitar

Epoch Times România
28.11.2008

Directorul Centrului National de Integritate (CNI), Alexandru Cumpanasu, a declarat, vineri, la dezbaterea "Masuri pentru prevenirea coruptiei" de la Targu Mures, ca ii va propune viitorului ministru al Sanatatii introducerea de teste de integritate si in sistemul sanitar.

"Propunerea noastra este aceea de a infiinta Directia de Integritate in cadrul Ministerului Sanatatii Publice, pe acelasi principiu pe care functioneaza in acest moment la nivelul Ministerului de Interne. Sa realizeze testari cu ofiteri sub acoperire, care sa testeze comportamentul corupt al functionarului din MSP, pentru ca nu vorbim doar de medici, ci si de comportamentul acestuia in relatia cu cetateanul", a spus directorul CNI.

El a criticat si Colegiul Medicilor, care, in opinia sa, "functioneaza ca un sindicat si este foarte reticent in a sanctiona medicii".

Cumpanasu a subliniat ca astfel de teste de integritate "sunt foarte importante in prevenirea coruptiei", dar ca Ministerul Sanatatii si alte ministere "au cam facut exceptie pana acum de la a avea structuri interne care sa combata coruptia", fapt care a dus la un numar mic de cazuri de functionari depistati ca au luat bani de la cetateni.

Acesta a adaugat ca singura solutie ar fi ca DNA sa isi creeze un departament care sa se ocupe de achizitiile publice din ministere.

Directorul CNI a afirmat ca exista sectoare neacoperite din punctul de vedere al combaterii eficiente a coruptiei si in industria de medicamente sau in cazul achizitiilor publice de catre primarii, iar dosarele instrumentate "se plimba intre parchete si tribunale sau judecatorii si DNA".

Cumpanasu a spus ca, in acest moment, Comisia Europeana lucreaza la un nou raport de monitorizare, intermediar, iar CNI face parte din acest raport si orice masura pe care o va propune va fi sustinuta si de Comisia Europeana.

Sefii tuturor institutiilor muresene prezenti la dezbateri au spus ca nu detin nicio sesizare privind acte de coruptie petrecute in legatura cu angajatii lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor