Clubul „Valdai”: Indicele de dezvoltare a Rusiei aproape zero

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Tatiana Alexeeva
14.11.2013

Recent, experţii Clubului Internaţional de Discuţii „Valdai” (un for al specialiştilor pe tematica Rusiei) au estimat indicele de dezvoltare a Rusiei, în baza unui studiu la care au participat 87 de reprezentanţi din 26 de ţări. Comparativ cu anii precedenţi, calculul a constatat unele evoluţii în ceea ce priveşte criteriile de apreciere a situaţiei reale din Rusia.

Astfel, în 2013, "indicele de dezvoltare a Federaţiei Ruse" s-a apropiat de zero, ceea ce denotă faptul că Rusia a reuşit să depăşească valoarea negativă a acestuia. Totuşi, potrivit experţilor, există multe probleme care nu au fost încă soluţionate.

Spre exemplu, aprecierile făcute de specialiştii clubului „Valdai” au caracterizat ca fiind nesatisfăcătoare acţiunile partidului aflat la cârma Rusiei, a guvernului rus şi a instanţelor de judecată. De această părere au fost aproximativ jumătate dintre experţii respondenţi (78% - potrivit rezultatelor sondajului anterior). Circa 70% din experţi (85% - în anii precedenţi) au semnalat diminuarea încrederii populaţiei în partidul de la guvernare. În plus, mulţi participanţi ai forului au scos în evidenţă caracterul dezorganizat şi fragmentat al acţiunilor opoziţiei.

Situaţia economică a Rusiei a constituit un alt motiv serios de îngrijorare în rândul specialiştilor. 69% dintre respondenţi au observat deficienţe semnificative la capitolul creşterii PIB-ului şi producţiei industriale, a productivităţii muncii şi fluxului de investiţii.

Totodată, experţii „Valdai” au sesizat şi unele tendinţe pozitive în dezvoltarea Rusiei, printre care reducerea nivelului de sărăcie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor