Clotilde Armand: Unde sunteţi liberali curajoşi? Atenţionaţi-l pe Costel Alexe că distruge Parcul Herăstrău

Clotilde Armand
Clotilde Armand (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Popescu
02.05.2020

Europarlamentarul USR-PLUS Clotilde Armand a atenţionat, vineri, că parcul Herăstrău din Capitală nu trebuia să fie retrocedat şi nu trebuia inclus în Planul Urbanistic Coordonator pentru Sector 1 pe motiv că este o zonă protejată şi un obiectiv de interes public. În plus, europarlamentarul îl acuză pe primarului Sectorului 1, Dan Tudorache, de orchestrarea unei ilegalităţi care să permită construirea de blocuri pe suprafaţa parcului.

„Am promis zilele trecute că vă spun de ce Planul Urbanistic Zonal al primarului PSD de la Sectorul 1 oferă mafiei imobiliare posibilitatea de a construi în parcul Herăstrău. Să începem. După ce Ministerul Mediului a început să schimbe într-o veselie pe site planşele PUZ-ului primarului Tudorache, în momentul acesta avem pe site-urile instituţiilor abilitate două variante ale PUZ-ului Coordonator Sector 1: - o variantă la Primăria Municipiului Bucureşti cu Pădurea Băneasa şi parcurile din Bucureşti transformate în zone construibile rezidenţiale; - o altă variantă, afişată pe siteul Agenţiei Pentru Mediu Bucureşti, în care sunt transformate în spaţii construibile numai parcurile din Sectorul 1”, a susţinut Armand pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Clotilde Armand şi-a pus întrebări în legătură cu motivul pentru care pe site-ul Agenţiei Pentru Mediu nu este afişat public Regulamentul Local de Urbanism aferent PUZ-ului, în condiţiile în care acest regulament este un document care arată cum şi cât se poate construi pentru fiecare zonă din Sectorul 1. În acelaşi timp, Armand a venit şi cu unele răspunsuri.

„Citind RLU afişat cu varianta de la PMB, datată în luna ianuarie 2020, am descoperit la pagina 78 că zonele V3a – Parcuri şi Grădini, pentru proprietarii privaţi vor putea fi construite în regim rezidenţial. Cum domnule, proprietari privaţi în parcurile din Sectorul 1?! Răspunsul ni-l dă doamna Firea: în parcul Herăstrău a fost retrocedată o suprafaţă de 226.778 mp, pe lângă cei 5.000 mp în Parcul Bordei sau cei 1.200 mp în Parcul Clucerului. Dar interesul suprem este în Parcul Herăstrău (în urmă cu două luni am cerut informaţii despre retrocedare – cine, cum şi unde s-a retrocedat în Parcul Herăstrău – până acum nu am primit niciun răspuns)”, a explicat europarlamentarul.

În plus, Clotilde Armand a mai subliniat că Parcul Herăstrău este inclus pe lista cu zone protejate a Ministerului Culturii şi nu trebuia să fie retrocedat deoarece este obiectiv de interes public, adăugând că proprietarii trebuiau despăgubiţi conform legii.

„Parcul Herăstrău TREBUIA SĂ NU FIE INCLUS ÎN PUZ COORDONATOR SECTOR 1 pentru că este zonă protejată! În prezent, proprietarii stăpâni pe 18% din suprafaţa Parcului Herăstrău au în posesie un teren care nu valorează nimic, pentru că nu se poate construi nimic pe el conform actualului PUG în vigoare. Este un parc, pur şi simplu. Ca să aibă valoare trebuie să existe un document care să-i dea dreptul să construiască. Iar cercul infracţiunilor se închide cu PUZ-ul COORDONATOR al primarului Sectorului 1 Dan Tudorache. Iar conform reglementărilor PUZ, cei 226.778 mp vor fi construibili la sol 45.355 mp în regim rezidenţial, adică blocuri. Cât va valora acest teren? Luând în calcul valoarea de piaţă a terenurilor din zonă care nici măcar nu sunt lângă parc, adică 1500 euro/mp, rezultă o valoare de piaţă de 340 milioane euro. *Atenţie, vorbim de teren în Parcul Herăstrău, deci estimarea mea ar putea fi destul de modestă”, a mai transmis europarlamentarul USR-PLUS.

Nu în ultimul rând, Clotilde Armand a lansat un atac atât la adresa ministrul Mediului, Costel Alexe, pe care l-a întrebat de ce ţine neapărat să gireze o ilegalitate orchestrată de primarul Dan Tudorache, cât şi la adresa liberalilor “curajoşi”, cerându-le să îl atenţioneze pe colegul lor că distruge Parcul Herăstrău.

„Acum, dacă tot am prezentat dovezi şi probe clare despre ticăloşia primarului PSD de la Sectorul 1 şi despre cum a avizat Ministerul Mediului PUZ-ul PSD pe şest, chiar nu se găseşte un coleg penelist întreg la cap să-l atenţioneze pe Costel Alexe că distruge Parcul Herăstrău cu avizul de la APM?! Mă întreb şi eu cum de nu mai apare nici un penelist curajos care să combată tot ce am demonstrat şi susţin de o săptămână. Unde sunteţi curajoşilor? V-aţi ascuns prin ministere de dragul funcţiei? Opriţi acest aviz criminal pentru bucureşteni!”, a precizat Armand pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor