Clătite cu ciocolată albă umplute cu fructe de pădure

Clătite cu ciocolată
Clătite cu ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru mulţi dintre noi, mici sau mari, clătitele sunt un desert favorit. Sunt o multitudine de variante de reţete de clătite: dulci sau sărate, folosite ca aperitiv sau desert. Dintre ele, cele cu ciocolată sunt deosebit de delicioase şi bogate. Tipul de ciocolată se poate alege în funcţie de preferinţe sau de culoarea fructelor pe care le alegeţi pentru umplutură. Ciocolata de cacao dulce amăruie va da clătitelor o culoare brună aurie, ce va da un contract plăcut cu fructele mai deschise la culoare: caise, piersici, banane, mere, etc.

Clătitele cu ciocolată albă făcute cu umplutură cu mure şi zmeură sunt deosebit de aromate şi gustoase. Se pot servi cu îngheţată şi dacă se doreşte cu zmeură sau mure proaspete.

Ingrediente:

40 g ciocolată albă
40 g unt
250 ml lapte
2 ouă
5 linguri de zahăr
1 pliculeţ de vanilie
125 g făină
un vârf de sare

o cană de mure
o cană de zmeură
8 linguri de zahăr
4 linguri de apă
2 linguri de suc de lămâie
frişcă (opţional)

Modul de preparare:

Ciocolata se rade pe o răzătoare fină şi se pune într-o crăticioara. Se adaugă untul şi laptele şi se pune la foc mic pentru câteva minute, amestecând uşor până cad fulgii de ciocolată se topesc. Se ia de pe foc şi se lasă deoparte să se răcească.

Într-un castron, se bat ouăle cu zahărul apoi se adaugă vanilia, făina şi sarea, amestecând bine să nu rămână cocoloaşe. Se toarnă laptele cu ciocolată cât e încă călduţ şi se amestecă din nou. Aluatul obţinut se lasă să se odihnească o jumătate de oră.

Dacă aluatul devine prea gros, se mai adaugă apă sau lapte, până când acesta ajunge la consistenţa smântânii.

Între timp se prepară umplutura din fructe de pădure. Murele şi zmeura se pun la foc într-o tigaie sau cratiţă. Se presară peste ele cele 8 linguri de zahăr şi se adaugă 4 linguri de apă. Se fierb la foc mic/mediu până când se topeşte zahărul. Fructele se stropesc cu zeama de lămâie, se mai lasă 1-2 minute apoi se iau de pe foc. Pentru a da mai multă consistenţă sucului lăsat de fructe, jumătate din fructe se pot zdrobi cu o furculiţă.

Se pune tigaia de clătite sau teflon la foc mediu. După ce tigaia s-a încins bine şi înainte de-a coace prima clătită, ungeţi tigaia cu puţin unt.

Cu ajutorul unui polonic se ia din aluatul de clătite (cam 30-45 ml de aluat pentru o clătită), şi se întinde uniform pe fundul tigăii. Când clătita începe să se desprindă de pe marginile tigăii, se întoarce pe partea cealaltă şi se mai lasă cam un minut. Se repetă operaţia până când se termină tot aluatul de clătite.

Clătitele se iau pe rând, se umplu cu 2-3 linguri de fructe, apoi se împătureşte fiecare dintre ele, în patru. La servire adăugaţi din sucul de fructe rămas şi dacă doriţi ornaţi cu frişcă.