Cîţu: România are cea mai mică creştere e deficitului bugetar faţă de estimarea iniţială. Deficitele tuturor ţărilor au explodat

Florin Cîţu
Florin Cîţu (gov.ro)

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că, deşi deficitele bugetare au explodat în toate ţările, în România a fost înregistrată cea mai mică creştere a acestui deficit faţă de estimarea iniţială.

“Am promis o politică fiscală prudentă, responsabilă şi neinflaţionistă pe termen lung. Am reuşit până acum. Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru TOATE ţările. TOATE deficitele bugetare au explodat. Totuşi, România are cea mai mică creştere a deficitului bugetar faţă de estimarea iniţială”, a afirmat Cîţu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, ministrul Finanţelor a prezentat ceea ce, în opinia sa, sunt beneficii ale politicii fiscale implementate de autorităţi şi de care s-ar bucura toţi românii:

- cel mai mic necesar al împrumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar. Polonia de exemplu trebuie să împrumute ÎN PLUS în 2020 9.3% din PIB. Este ENORM

- spaţiu de manevră mai mare în 2021 dacă această criză economică şi de sănătate se prelungeşte

- presiunea mai mică pe dobânzile şi veniturile bugetare viitoare (presiune mai mică asupra finanţelor generaţiilor viitoare). Da, v-am spus că sunt prudent

- presiune redusă pe creşterea preţurilor în viitor

- efect redus al eliminării sectorului privat prin intervenţia prea mare a statului în economie. Economia liberală se dezvoltă cu un sector privat puternic şi majoritar în economie.

Totodată, liderul liberal a subliniat că cel mai important lucru este acela de a se reuşi, cu un efort bugetar mult mai mic decât restul ţărilor din UE, o revenire economică începând cu trimestrul III şi evitarea recesiunii tehnice.

“A fost obiectivul meu din primul moment şi vă spun că reuşim”, a conchis Florin Cîţu.