Cîţu: Plata ratelor va fi amânată cu 9 luni. Vom rectifica şi bugetul. Banii trebuie să ajungă la Sănătate

Florin Citu
Florin Citu (Epoch Times România)

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, miercuri, că Banca Naţională şi sistemul bancar au agreat propunerea sa ca plata ratelor bancare să fie amânată cu 9 luni. În plus, ministrul a precizat că speră ca săptămâna viitoare să fie gata rectificarea bugetară, astfel încât Ministerul Sănătăţii să primească resursele necesare pe perioada epidemiei de coronavirus.

“Aseară am vorbit despre ratele românilor şi trebuie să ştiţi că soluţia pe care o propune Ministerul Finanţelor, pe care am discutat-o, am propus-o Băncii Naţionale şi sistemului bancar, este una care ia în calcul mai multe elemente. În primul rând, m-am gândit la perioada de timp. Nu ştim exact cât timp o să dureze această perioadă şi atunci am zis că cei care doresc să aibă ratele amânate la bancă pot să o facă până la 9 luni de zile. Este un termen pe care l-am discutat cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar, pentru că era nevoie de a înţelege cum se va finanţa sistemul. Deci până la 9 luni este propunerea cu care am mers eu şi a fost agreată de Banca Naţională şi de sistemul bancar. Vom vedea dacă va fi propunerea finală, dacă aşa va rămâne în ordonanţă”, a susţinut Cîţu într-un mesaj video transmis pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Cîţu a subliniat că a cerut băncilor să nu discrimineze pe nimeni, astfel încât toţi românii care doresc amânarea plăţii ratelor pentru 9 luni să poată cere acest lucru.

“Am discutat cu băncile şi cum se cere acest lucru. Se face în scris, în primul rând prin online. Eu mă gândesc la o variantă care să aibă două etape, una poate prin telefon, se identifică persoana prin telefon şi apoi să fie confirmată în scris printr-un email, sau o altă modalitate, pentru ca şi băncile să aibă ceva scris, ceva la mână, pentru viitor. Vom vedea şi aici care este varianta”, a adăugat ministrul.

În plus, Cîţu a explicat că statul nu a uitat de românii care au credite la bănci dar că soluţia propusă de el a necesitat mai mult timp deoarece Ministerul pe care îl conduce doreşte să fie o măsură care nu se limitează doar la această perioadă de “9 luni de zile, 3 luni sau cât o să fie, că nu ştim exact”.

Ministrul a mai precizat că a discutat cu băncile să nu împovăreze cetăţenii şi companiile după ieşirea din această perioadă, cerându-le să vină imediat cu plata ratelor.

“Nu. Să fie reeşalonat pe o perioadă mai lungă, ca această povară să fie împărţită pe termen lung”, a explicat şeful finanţelor, adăugând că speră că această ordonanţă va fi gata pentru şedinţa de joi şi că va conţine şi clarificări pentru măsurile pe care le-a luat deja ministerul său.

Nu în ultimul rând, Florin Cîţu a anunţat că va avea loc o rectificare bugetară şi că este posibil ca săptămâna viitoare să fie finalizată.

“Avem nevoie de resurse, pentru Ministerul Sănătăţii în special. Resursele care sunt astăzi la alte ministere trebuie să meargă către Ministerul Sănătăţii”, a conchis ministrul Finanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne