Circulaţia feroviară pe segmentul transnistrean a fost prelungită

Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk.
Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Anatol Chitoroagă
24.09.2013

Decizia protocolară "cu privire la principiile reluării depline a transportului feroviar de mărfuri pe segmentul transnistrean" a fost prelungită, luni, până la 1 ianuarie 2015. Documentul a fost semnat la Tiraspol de către prim-ministrul Iurie Leancă şi liderul separatist, Evgheni Şevciuk.

Potrivit lui Iurie Leancă, Evgheni Şevciuk a menţionat că documentul este în beneficiul agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului.

"Documentul reflectă atitudinea pozitivă de care au dat dovadă părţile acum un an şi jumătate. Aş vrea să aduc mulţumiri părţii moldoveneşti pentru faptul că a acceptat să prelungească această decizie protocolară pentru binele economiei Transnistriei şi Moldovei", a spus Şevciuk.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă l-a susţinut pe Şevciuk. "Acolo unde există voinţă putem ajunge la un compromis în beneficiul agenţilor economici din Transnstria şi din Moldova", a spus el. Aceasta este prima întrevedere între Iurie Leancă şi Evgheni Şevciuk.

Iniţiativa organizării acestei întâlniri a venit din partea ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara - ţara care deţine actualmente preşedinţia OSCE. Acordul protocolar "cu privire la principiile reluării depline a transportului feroviar de mărfuri pe segmentul transnistrean" rămâne a fi unicul document valabil între Chişinău şi Tiraspol după reluarea negocierilor în formatul "5+2" în urmă cu aproape doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor