Ciorba de varză albă cu afumătură - gustoasă şi consistentă

Ciorba de varză albă cu afumătură
Ciorba de varză albă cu afumătură (Maria Matyiku / Epoch Times)

Miresme de cimbru, mărar, afumătură şi varză – ce poartă cu ele în timp amintirile copilăriei - le regăseşti pe toate, în această ciorbă tradiţională din Ardeal şi Banat. Deosebit de gustoasă şi consistentă, ciorba de varză albă cu carne afumată poate ţine cu succes loc de două feluri de mâncare.

Ingrediente:

1 kg de varză albă (o căpăţână de varză de mărime potrivită şi nu prea îndesata),
1 kg de carne afumată cu os (ciolan, picioare),
3 linguri de ulei,
1 ceapă,
1 morcov,
2 ardei graşi, de preferinţă roşii,
1/2 linguriţă de paprică,
sare şi piper după gust,
o legătură de mărar şi câteva crenguţe de cimbru,
1 litru de bulion,
o cutie de smântână,
o lingură de faină (opţional)

Modul de preparare:

Carnea afumată se spală bine în mai multe ape şi se curăţă de straturile mai groase de grăsime. Se pune apă la fiert, într-o oală de mărime mijlocie, iar când apa a dat în clocot, se adaugă carnea afumată şi o linguriţă de sare. Se spumează dacă e nevoie. După vreo 30 de minute de fiert, se scoate carnea şi se lasă deoparte să se răcească puţin. Carnea se scoate apoi de pe os şi se taie în bucăţi.

Între timp, varza se taie în bucăţele, se freacă cu sare şi se lasă deoparte să se înmoaie.

Morcovii se taie în rondele subţiri, iar ceapa curăţată şi ardeii se toacă mărunt. Roşiile se curăţă de pieliţă, apoi se taie în cubuleţe.

În oala în care se fierbe ciorba, se pune uleiul la încălzit, apoi se adaugă pe rând ceapa, morcovul şi ardeii mărunţiţi. După câteva minute se pune paprica, apoi imediat, varza, stoarsă bine de sucul pe care l-a lăsat. Se pun apoi cubuleţele de roşii şi bucăţile de carne. Se toarnă peste, apa în care a fiert carnea şi bulionul. Se pun apoi câteva fire de cimbru şi o parte din mărarul tocat pe deasupra şi se presară puţin piper.
Dacă mai e nevoie, se toarnă puţină apă, astfel încât nivelul lichidului să fie câţiva cm deasupra verzei.

Ciorba se lasă să fiarbă la foc potrivit până când varza se înmoaie. La sfârşit se poate drege cu câteva linguri de smântână în care s-a încorporat o lingură de făină. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să mai dea câteva clocote, după care se ia de pe foc. Se presară pe deasupra cu restul de mărar şi se lasă să se tempereze. Ciorba este foarte gustoasă şi fără dresătură.

Se serveşte cu smântână şi ardei iute. Vă dorim poftă bună!