Cioloş şi Barna, opinii relativ diferite despre intrarea USR-PLUS la guvernare înainte de alegeri

Dacian Ciolos si Dan Barna
Dacian Ciolos si Dan Barna (Epoch Times România)

Preşedintele PLUS Dacian Cioloş are o opinie relativ diferită de cea a liderului USR Dan Barna atunci când se pune problema intrării alianţei la guvernare înainte de alegeri.

Fostul premier tehnocrat pledează, ca şi colegul său de alianţă, pentru alegeri anticipate, dar în acelaşi timp a susţinut, la RFI, că "USR-PLUS este gata să-şi asume inclusiv guvernarea, dacă e nevoie, însă pentru asta, cred că toată lumea de bun-simţ poate să înţeleagă, are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi aşteptate de către cetăţeni să fie luate de un Guvern legitim instalat".

"Ceea ce numiţi dvs. Opoziţie e opoziţie împotriva PSD. Una e să te uneşti împotriva PSD şi alta e să te uneşti ca să construieşti ceva în România (...). Dacă există un minim de bun-simţ şi de interes pentru România, partidele care acum sunt în Opoziţie faţă de PSD şi vreau să subliniez lucrul acesta, chiar dacă sunt forţe politice eterogene, pentru că e o diferenţă între USR-PLUS şi PNL, pe de o parte şi Pro România şi UDMR, pe de altă parte, care au cochetat cu PSD-ul mai mult sau mai puţin articulat, până acum, la Pro România sunt fugari de la PSD, în mare parte, deci e o opoziţie acum faţă de PSD şi faţă de acest Guvern, dar nu e o Opoziţie care să fie capabilă acum să construiască un proiect politic articulat, prin care să guverneze România şi să stabilizeze situaţia din România. Şi atunci, trebuie să avem în vedere o perioadă de tranziţie, în care trebuie găsită o soluţie minimală pentru că lucrurile rele care s-au întâmplat în România până acum şi prin dezarticularea justiţiei, dar şi prin alungarea investitorilor, prin tot felul de decizii pe care le-a luat Guvernul, aceste lucruri să fie stopate. Deci să avem această perioadă de tranziţie şi să fim în măsură să organizăm alegeri parlamentare cât mai repede, ca să avem forţe politice legitimate în Parlament", a precizat Cioloş.

La rândul său, Dan Barna a transmis, potrivit Hotnews, că USR nu ar intra sub nicio formă la guvernare până la alegeri, dar că ar susţine un guvern "non-PSD" în anumite condiţii.

"Categoric, nu. Este un principiu pe care îl avem la USR. Practic, alegerile anticipate sunt soluţia morală, corectă, pentru că orice Guvern s-ar crea acum după plecarea Guvernului Dăncilă, nu va putea funcţiona la modul real pentru o Românie europeană, cu această majoritate parlamentară, care nu mai este legitimă", a afirmat Barna, citat de hotnews.ro.