Cioloş: Ministrul Agriculturii nu trebuia să dea numele firmei "Lactate Brădet" dacă nu avea toate elementele

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a greşit atunci când a dat numele firmei "Lactate Brădet" în contextul scandalului copiilor îmbolnăviţi în Argeş, este de părere premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu trebuia să comunice numele firmei "Lactate Brădet" în scandalul copiilor îmbolnăviţi în Argeş dacă nu avea toate datele, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Întrebat de jurnalişti, în timpul unei conferinţe de presă organizate la Cluj, dacă ia în calcul o demitere a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, după afirmaţiile referitoare la infectarea cu E.Coli a unor produse de la firma "Lactate Brădet", premierul Dacian Cioloş a replicat:

"Deciziile nu le iau în felul acesta; atunci când le iau, le pregătesc, orice tip de decizie. Nu vreau să comentez prea mult lucrurile acestea pentru că încă nu ştiu să existe o legătură dovedită între E Coli, suşa aceea care a fost găsită la copiii îmbolnăviţi, şi cea care a fost găsită şi în proba respectivă de brânză de la acea întreprindere. Am înţeles de la domnul ministru al Sănătăţii că urmează să se facă o analiză genetică, pentru a vedea dacă există o legătură directă între brânza respectivă şi îmbolnăviri.

Aici probabil că domnul ministru n-ar fi trebuit să comunice, atâta timp cât n-avea toate elementele şi oricum, ce i-am spus eu e că nu cred că ar fi fost cazul să comunice dânsul. Dacă la dl. ministrul al Sănătăţii, în urmă cu câteva săptămâni, a fost o problemă de lipsă de comunicare, pe care între timp a corectat-o, dl. ministru al Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit să comunice Autoritatea Sanitar-Veterinară, care e cea mai îndreptăţită. Mi-a spus dl. ministru că a fost o presiune pe dânsul, tot din partea presei, să spună şi să nu ţină ascunse informaţiile pe care le are şi dânsul a considerat ca având informaţiile respective trebuia să le spună public pentru a evita alte probleme care puteau să apară".

Şeful Executivului a făcut apel la cumpătare şi echilibru, atât din partea administraţiei, cât şi a presei, în contextul în care că se poate face foarte mult rău printr-o comunicare proastă.

"Dar după ce le-a spus a apărut acea exacerbare şi peste tot s-a vorbit de acea companie. Nu pot să spun că e vina ei sau de unde vine, de pe circuitul de aprovizionare cu lapte. În acea probă s-a găsit acea problemă, dar asta nu înseamnă că e o problemă cu toate produsele din companie.

Şi aici cred că, cu toţii, şi noi autorităţile, şi dvs. presa, trebuie să avem în vedere faptul că e vorba de afacerile oamenilor, e vorba de investiţii, nu doar financiare, ci chiar a unei părţi din viaţă, care pot fi distruse în câteva minute sau în câteva ore doar printr-o comunicare proastă. (...) Aici trebuie să fim cumpătaţi, să fim echilibraţi. Ceea ce ne interesează cel mai mult e sănătatea oamenilor şi pentru asta avem autorităţi care ştiu ce măsuri trebuie să ia", a adăugat Dacian Cioloş.

Reamintim că Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat marţi, pe fundalul îmbolnăvirii a zeci de copii, că bacteria E.coli a fost depistată în brânza de vaci de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş.

Declaraţiile lui Irimescu au lovit direct în fabrica argeşeană deşi lotul de brânză proaspătă de vaci depistat de autorităţi cu E-coli a fost produs la unitatea de procesare a laptelui Lactate Brădet în 22 februarie 2016. Or, bebeluşii din Argeş au murit înainte, ultimul dintre ei, cu o săptămână mai devreme de data la care a fost produs respectivul lot de brânză.

La rândul său, patronul firmei argeşene, Marius Badea, a declarat marţi că închide producţia şi că nu mai crede în reabilitarea unităţii, deşi este posibil ca "ministrul să se fi grăbit să arate" spre firmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne