Cine va fi noul Ahmadinejad al Iranului?

(photos.com)
Epoch Times România
15.04.2013

Cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, Iranul pune în funcţiune maşinăria electorală în căutare de aspiranţi loiali ayatollahului Khamenei, scrie luni ziarul spaniol Las Provincias.

'Am făcut acest pas pentru a salva ţara şi a crea o relaţie constructivă cu restul lumii', a spus Hassan Rohani, anunţând că va candida la preşedinţia Republicii islamice. Fost negociator al dosarului nuclear iranian, Rohani este ultimul de pe o listă de 15 aspiranţi, care şi-au exprimat public intenţia de a participa la alegeri. El a pus accentul mai ales pe economie, care este marea preocupare a cetăţenilor după impactul puternic al sancţiunilor internaţionale, impuse din cauza programului atomic pe care îl dezvoltă Iranul .

Campania a început deja, deşi, din cei 15 candidaţi, vor participa la scrutin doar aspiranţii care trec de filtrul Consiliului gardienilor format din 12 clerici şi experţi în legile islamice, din care jumătate sunt aleşi de Liderul spiritual, ayatollahul Khamenei, şi cealaltă jumătate de Parlament. Comisia va decreta în luna mai numărul candidaţilor apţi - în general 3 sau 4 - să se prezinte în cursă. Se caută un înlocuitor pentru Ahmadinejad, căruia legea nu-i permite să candideze a treia oară consecutiv. El va părăsi preşedinţia după opt ani de mandat şi şi-a ales un succesor, Esfandiar Rahim Mashaei, considerat mâna sa dreaptă, o figură controversată pe care detractorii săi îl acuză că este direct vinovat de faptul că preşedintele s-a îndepărtat de liderul spiritual.

Lipsa de armonie dintre preşedinte şi Khamenei a divizat blocul ultraconservator şi a permis apariţia unui curent pe care mass-media iraniene l-au denumit 'deviaţionist', în faţa aşa-numiţilor 'usulgaran' sau 'principialişti', loiali lui Khamenei. În lipsa reformiştilor, ai căror lideri se află în arest la domiciliu, această scindare internă în rândul ultraconservatorilor rămâne o necunoscută ce trebuie descifrată. Mutarea lui Ahmadinejad, care mizează pe numărul său doi, este similară celei care a avut loc în Rusia între Putin şi Medvedev. Mashaei ar fi 'noul Medvedev', ales pentru a face punte până în 2017, când Ahmadinejad s-ar putea prezenta din nou la alegeri, a declarat telefonic un ziarist care a avertizat însă că la alegeri au loc uneori şi 'surprize'.

La mitingul de prezentare a candidatului său, preşedintele ultraconservator a spus că ţara are nevoie de 'reforme radicale'. Pe stadionul Azadi din Teheran, se pregăteşte deja un mare eveniment sub sloganul 'Zendeh Bad Bahar' (Trăiască primăvara), un apel lansat Iranului de a se alătura celorlalte 'primăveri' şi pentru un guvern 'transparent'. După două mandate marcate de provocarea nucleară şi proasta gestionare economică, Ahmadinejad surprinde cu această propunere tardivă. Potrivit unui sondaj realizat de agenţia Isna, curentul lui Ahmadinejad este creditat cu 41,3% din voturi, urmat de reformişti cu 33% şi de loialişti cu 23,1%, care au obţinut o majoritate covârşitoare la alegerile legislative din mai 2012.

Însă analistul Meir Javedanfar consideră că sondajul nu este relevant şi ceea ce contează este ca aspirantul 'să-i fie absolut loial lui Khamenei'. De aceea, Consiliul va elimina candidaturile unor reformişti precum Khatami sau Rafsanjani şi chiar a numărului doi a lui Ahmadinejad, Mashaei. Nucleul dur al celor loiali este format din Gholam-Ali Haddad-Adel şi Ali Akbar Velayati, iar numele lor sunt cel mai des vehiculate pentru a ocupa fotoliul prezidenţial în următorii patru ani. Haddad-Adel, a cărui fiică este căsătorită cu Sayyed Mojtaba Hosseini Khamenei, fiul liderului spiritual şi posibil succesor al Liderului Suprem, a fost preşedinte al Parlamentului, iar numele lui figurează pe primele poziţii, alături de cel al lui Velayati, fost ministru de finanţe şi consilier pe probleme economice al ayatollahului Khamenei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor