Cinci ţări neaşteptate unde este bine să fii femeie

(photos.com)
Epoch Times România
09.03.2012

Atunci când ne gândim la ţări în care femeile o duc bine, în minte ne vine de obicei Europa de Nord. Însă, în ratingul egalităţii dintre sexe pentru 2011, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF) şi care include 135 de ţări ale lumii, există câţiva lideri neaşteptaţi. Publicaţia americană Foreign Policy menţionează doar câţiva dintre aceştia.

Insulele Filipine ocupă locul 8 în topul general elaborat de WEF, dar sunt lider incontestabil în domenii precum 'accesul la învăţământ', 'sănătatea' şi 'supravieţuirea'. Săptămâna aceasta, Senatul acestei ţări a adoptat un proiect de lege menit să contracareze diferenţele dintre sexe la locul de muncă.

Fostul ministru al Spaniei, ţară situată pe locul 12 în ratingul WEF, José Luis Rodríguez Zapatero, care a condus acest stat între 2004 şi 2011, s-a autoproclamat cu mândrie feminist şi a făcut din drepturile femeilor una dintre priorităţile guvernului pe care îl conducea. La începutul celui de-al doilea mandat al său, în 2008, cabinetul său de miniştri era format din 9 femei şi din 8 bărbaţi.

Republica Africa de Sud şi regatul Lesotho sunt singurele ţări africane care un intrat pe primele 20 de locuri ale clasamentului. Astăzi, parlamentul sud-african este format în proporţie de 45 la sută din femei, iar două reprezentante ale republicii figurează în lista Forbes a celor mai bogaţi oameni din lume. Lesotho ocupă o poziţie şi mai avansată decât Africa de Sud în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe: în acest stat nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în domenii precum învăţământul şi sănătatea. În acelaşi timp, speranţa de viaţă din această ţară este extrem de scăzută, de numai 47 de ani.

Potrivit datelor pentru 2010, femeile reprezentau în Letonia 71 la sută dintre absolvenţii universităţilor, 50 la sută dintre judecătorii Consiliului Suprem şi 45 la sută dintre angajaţii institutelor de cercetare din această ţară. Nu în ultimul rând, Vaira Vike-Freiberga a devenit primul preşedinte-femeie al respectivei ţări.

Cuba s-a situat pe locul 20 în acest clasament - cel mai bun rezultat dintre ţările Americii Latine şi a regiunii caraibe. În această ţară este foarte ridicat procentul de femei care activează în domeniul tehnic (60%), în parlament (43%) şi în învăţământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor