Chişinău: Patru protestatari din 24 aprilie reţinuţi pentru 72 de ore

În timp ce Plahotniuc, beneficiarul numărul unu al miliardului furat din băncile Republicii Moldova se plimbă prin America, participanţii la protestul din 24 aprilie sunt intimidaţi cu percheziţii şi reţineri.
Ministerul Afacerilor Interne din Moldova
Ministerul Afacerilor Interne din Moldova (Epoch Times România)

În dimineaţă zilei de joi, mai mulţi ofiţeri de poliţie au descins la domiciliile a patru dintre protestatarii care se presupune că ar fi aruncat cu pietre spre poliţişti în timpul mitingului din 24 aprilie din centrul Chişinăului, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr împotriva guvernării.

Persoanele reţinute au vârste cuprinse între 24 şi 50 de ani, relatează jurnal.md. Cei patru au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Unul dintre ei este din raionul Orhei, fiind chiar veteran al războiului de pe Nistru, iar ceilalţi trei din Chişinău.

„Poliţia lui Plahotniuc intră în acţiune. Au loc percheziţii în casa lui Alexandru Panuţă din satul Mana, Orhei, veteran al războiului de la Nistru, participant activ la mitingul de protest din 24 aprilie. Acţiunile poliţieneşti au loc în baza art. 285 alin. 1.2, CP şi au demarat la 06:30”, a scris secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Chiril Moţpan, pe contul său de Facebook.

Potrivit poliţiei, persoanele reţinute riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 8 ani. Percheziţiile au fost efectuate în legătură cu altercaţiile din cadrul protestului din 24 aprilie, a anunţat ofiţerul de presă al Inspectoratului General de Poliţie, Mariana Beţivu. Manifestanţii urmează să fie audiaţi de procurori.

După reţinerea celor patru, membrii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr au organizat o acţiune de protest în faţa Ministerului de Interne, cerând eliberarea celor patru persoane luate de către poliţişti.

„Au început arestările, guvernarea încearcă să ne intimideze. Trebuie să ne mobilizăm. Anunţaţi cât mai multe persoane. Acum e momentul să fim cât mai uniţi”, a scris pe o reţea de socializare membrul Platformei Demnitate şi Adevăr, Liviu Vovc.

„Vom merge la Ministerul de Interne (MAI) pentru a cere eliberarea şi stoparea intimidărilor asupra protestatarilor paşnici. Suntem deja într-un regim poliţienesc care merge spre o dictatură”, a adăugat Vovc.

Persoanele prezente la manifestaţia de joi din faţa MAI pentru a-i susţine pe cei reţinuţi aveau pancarte pe care scria: „Mafia lui Plahotniuc”, „Libertate deţinuţilor politici”, „Jos laba de pe protestatari”, „Ministerul Afacerilor Ilegale a lui Plahotniuc”, „Jizdan, Pînzari, Cavcaliuc, Zubic – torţionari”. Pe lângă pancarte, aceştia mai scandau „Jos dictatura”, „Jos regimul criminal”, „Libertate” şi „Nu intimidaţi poporul”.

Ajunşi în faţa MAI, mai mulţi protestatari şi-au pus cătuşe la mâini cerând poliţiştilor prezenţi să-i aresteze pe toţi cei care au protestat pe 24 aprilie.

Menţionăm că la 24 aprilie, la Chişinău a avut loc o acţiune de protest pentru a cere din nou Guvernului şi Parlamentului să demisioneze. Este de reţinut faptul că în acea zi, poliţiştii au folosit gaze paralizante împotriva protestatarilor paşnici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe