Chirtoacă: Primăria nelegitimă. Alaiba: Chirtoacă trebuie pedepsit, dar prin metode corecte

Numirea Silviei Radu în calitate de primar interimar de către Nistor Grozavu fără acordul Consiliului Municipal Chişinău, ar fi, în opinia lui Dorin Chirtoacă, „preluarea puterii”, făcând referire la lege, Constituţie şi Carta Europeană a Autonomiei Locale.
Dorin Chirtoacă, la Judecătoria sectorului Buiucani
Dorin Chirtoacă, la Judecătoria sectorului Buiucani (Captură Foto / privesc.eu)

„Butaforie la Primărie şi lipsă de legitimitate”, este calificativul dat de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, cu privire la evenimentele din ultima perioadă din cadrul primăriei, îndeosebi numirea Silviei Radu în calitate de primar interimar, de către un alt primar interimar. Primăria nu are legitimitate, democraţia locală, sau de orice gen, deja nu mai există, instituţiile Europene sunt sfidate, iar restul este călcat în picioare, a specificat Chirtoacă, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Dorin Chirtoacă opinează că ceea ce se întâmplă în prezent la Primăria Chişinău nu poate fi numit decât „preluarea puterii”, întrebându-se în acest context „unde e Legea, Constituţia, unde e mandatul din partea cetăţenilor?”. „Am analizat cele întâmplate, mai ales că s-a invocat că am nimerit în "capcană" şi că ceea ce a avut loc, s-a făcut pe baza Legii cu privire la statutul municipiului Chişinău, promovată de Partidul Liberal. Nu este aşa, nicio lege nu permite ceea ce s-a făcut”, a mai scris Chirtoacă.

Potrivit acestuia, chiar şi Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, prin Rezoluţia sa din 19 octombrie 2017, a spus clar, că art. 3 al Cartei Europene a Autonomiei Locale este încălcat, întrucât "primarul Chişinăului a fost înlocuit de o persoană neautorizată", făcându-se referire la viceprimarul Nistor Grozavu. Chirtoacă a mai explicat că înainte să ocupe funcţia de primar interimar, Grozavu era viceprimar interimar, întrucât mandatul său de viceprimar expirase încă în 2011, iar consilierii municipali s-au opus formării unei majorităţi şi alegerii viceprimarilor.

„Cu atât mai mult, un viceprimar, fiind interimar la propria funcţie, deţinând în mod ilegal şi interimatul funcţiei de primar, nu putea propune alţi viceprimari. Este o dublă ilegalitate. Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău, Legea privind administraţia publică locală, Constituţia precum şi Carta Europeană a Autonomiei Locale, toate prevăd următorul principiu al autonomiei locale: că o comunitate locală este reprezentată de primar şi consiliu local aleşi prin vot direct şi liber exprimat”, a adăugat Dorin Chirtoacă.

Directorul de programe în cadrul Centrului pentru Politici şi Reforme, Dumitru Alaiba, consideră că Dorin Chirtoacă „trebuie pedepsit şi eu sunt 100% de acord că trebuie şi pedepsit şi ruşinat”, totuşi acesta a precizat că foarte mult contează ce trebuie făcut şi cum, făcând referire la metodele prin care se acţionează. „Oamenii decenţi folosesc metode corecte chiar şi atunci când nimeni nu-i verifică. Escrocii apelează la greţoşenii. Eu nu cred în ”scopul scuză mijloacele. Nu în democraţie”, a scris Alaiba pe contul său de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe