Igor Boţan: Important este cum percepe electoratul din R. Moldova declaraţiile lui Proca

Exponenţii clasei politice moldoveneşti au avut sau au legături cu lumea criminală din cauză că au interese de business, economice etc., lucru înţeles de către cetăţenii Republicii Moldova care peste un an vor ieşi la vot, a explicat Igor Boţan.
Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „Adept”
Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „Adept” (europaliberă.org)

Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a comentat în cadrul briefing-ului de marţi, declaraţiile de săptămâna trecută ale interlopului Vitalie Proca privind persoana care ar fi comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov. Potrivit lui Plahotniuc, Proca care a declarat „comanda a dat-o domnul Vlad Plahotniuc”, ar fi „un criminal ordinar condamnat la 21 ani în România”.

În opinia comentatorului politic Igor Boţan, Vlad Plahotniuc are ambiţia să fie cel mai important politician din Republica Moldova şi atunci când se aruncă cu astfel de acuzaţii la adresa dânsului, vrea, nu vrea, trebuie cumva să se apere şi să se spele cumva de acestea. Însă, a specificat Boţan, cel mai important lucru este cum percep cetăţenii Republicii Moldova, cei care peste un an de zile vor veni la urnele de vot, toată această istorie.

„Eu cred că miezul problemei e aici. Şi aici cetăţenii au înţeles un lucru, cred că au înţeles toţi, şi acest lucru aici nu poate fi contestat. Exponenţii clasei politice din Republica Moldova au avut sau mai au legături cu lumea criminală. Aceşti exponenţi ai clasei politice au şi menţin astfel de legături din cauză că au interese de business, economice ş.a.m.d.”, a declarat Igor Boţan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În context, analistul a amintit şi de acel miliard de dolari furat de la cetăţenii Republicii Moldova, pe care deocamdată nimeni nu-l caută, şi chiar de va fi căutat vreodată, cetăţenii ştiu că furtul acestui miliard este pus pe umerii lor. Mai mult decât atât, aceşti cetăţeni sunt îndemnaţi să susţină un vector de integrare europeană promovat de Plahotniuc despre care se spun lucruri extrem de neplăcute.

„Deci, noi am intrat într-un război mediatic şi noi nu ştim care este adevărul, dar noi ştim care este osatura şi care este nervura acestei situaţii pe care o avem actualmente în Republica Moldova. Noi ştim că dl Plahotniuc şi cu dl Renato Usatîi sunt doi protagonişti, doi politicieni care au intrat în aceasta competiţie; noi ştim cine a săvârşit crima de la Londra. Acum noi suntem puşi în situaţia să ghicim cine a fost intermediarul, cine are dreptate – cel care a pus degetul pe trăgaci sau cel care a intermediat întreaga crimă?”, s-a întrebat Boţan.

Totodată, directorul ADEPT a ţinut să specifice cum a ajuns Gherman Gorbunţov bancher în Republica Moldova. „Cine era la guvernare, cum a obţinut cetăţenia Republicii Moldova, cum a organizat primul laundromat pe care ulterior l-au luat băncile din „grupul Shor”. Acestea sunt fapte, pe aceste fapte există dosare penale. Că ulterior cineva a acţionat cu mai multă dexteritate, iar cineva a devenit ţap ispăşitor, asta e o altă istorie, dar noi ştim că această istorie are şi ramificaţii interesante”, a comentat analistul.

Acum, Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie pot spune orice despre spălarea banilor, furtul miliardului, interviul cu Proca, etc., dar „noi ştim că instituţiile de stat şi de drept din Republica Moldova au fost partajate pe criterii politice şi au existat beneficiari”.

Astfel, în opinia lui Boţan cetăţenii Republicii Moldova se află în prezent într-o mocirlă, de unde pot doar ghici cine are dreptate şi cine nu, pot avea simpatii faţă de unii sau faţă de alţii, dar adevărul, până la urmă, trebuie să-l stabilească instituţiile de drept, şi nu cele din Republica Moldova, ci din România şi Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe