China: fostul dictator Jiang Zemin îl laudă public pe noul lider comunist Xi Jinping pentru violenţele împotriva uigurilor

Facţiunea lui Jiang se află în centrul atenţiei în lupta pentru putere a celor două facţiuni.
Facţiunea lui Jiang se află în centrul atenţiei în lupta pentru putere a celor două facţiuni. (Epoch Times)

La începutul lunii iulie, fostul preşedinte Jiang Zemin l-a lăudat public pe noul lider comunist Xi Jinping pentru modul în care a gestionat criza din regiunea musulmană din Xinjiang. "Este un şef de stat care are talent şi este capabil", a declarat Jiang unui oaspete ilustru, fostul secretar de stat american Henry Kissinger. Jiang a apreciat rapiditatea cu care Xi Jinping a calmat tensiunile după moartea a 15 persoane într-o confruntare armată, şi a evitat o extindere a situaţiei. "A luat decizii cruciale şi care au adus cu promptitudine situaţia sub control", a declarat Jiang.

Sigur, nu este prima oară când Jiang Zemin mulţumeşte pentru violenţă. Campania violentă de eradicare a disciplinei spirituale Falun Gong, practicată la acea vreme de zeci de milioane de cetăţeni chinezi continuă şi astăzi. Pe parcursul a paisprezece ani, organizaţiile pentru drepturile omului au documentat atrocităţile săvârşite de PCC: defăimări, bătăi, violuri în masă în detenţie, torturi şi uciderea a zeci de mii de bărbaţi şi femei nevinovate, a căror singură crimă era că aveau o credinţă diferită de cea a regimului comunist.

Până în prezent, nenumărate familii au fost distruse, mii de copii au rămas orfani. Dovada că circa 40.000 de deţinuţi Falun Gong au fost ucişi, iar organele lor au fost extrase cu forţa pentru operaţii de transplant, a dat naştere la investigaţii internaţionale şi chiar şi la o suspendare de către unele ţări a intervenţiilor chirurgicale de transplant cu organe provenite din China. Raportorul Special al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind tortura, Manfred Nowak, a constatat că practicanţii Falun Gong au reprezentat 66 la sută dintre victimele torturii aflate în custodia regimului chinez: "cruzimea şi brutalitatea acestor acte de tortură sfidează descrierea".

Organizaţia Human Rights Watch a publicat recent un raport îngrijorător cu privire la distrugerea sistematică a satelor din Tibet în detrimentul populaţiei rurale - guvernul chinez a mărit supravegherea şi represiunea politică în mediul rural şi în oraşe. Dar Tibetul nu este singura regiune care are sentimente separatiste sau a cărei populaţie pretinde un patrimoniu cultural diferit de cel chinez. Regiunea Mongolia Interioară şi Xinjiang sunt supuse la acelaşi tratament de către Beijing. Chiar şi acolo, distrugerea memoriei istorice are loc într-un mod similar, cum ar fi "casbah"-ul din Kashgar, în Xinjiang, o cetate literalmente distrusă de pe suprafaţa pământului din motive politice.

Lui Xi Jinping, i-au plăcut onorurile aduse de fostul şef de stat şi de partid, onoruri pe care le-a primit la prima sa apariţie publică pe terenul spinos de conflicte etnice. Jiping continuă politica crudă şi brutală a lui Jiang.

În regiunea Xinjiang, au început promoţiile şi recompensele acordate oficialilor locali, care s-au distins în violenţele împotriva uigurilor, un grup etnic turc care urmează Islamul sunnit. Aceştia sunt supuşi unor presiuni din partea autorităţilor comuniste chineze care caută să le modifice cultura, limba, credinţa şi libertatea. Secretarul de partid al regiunii autonome, Zhang Chunxian, a primit săptămâna trecută cincizeci de cadre ale partidului, cărora le-a dat noi instrucţiuni şi le-a înmânat premiile. Presa locală raportează că Zhang a cerut ajutorul oficialilor la nivel local pentru a asigura stabilitatea regiunii.

În special, un oficial dintr-un cartier de nord-est, aproape de zona în care ciocnirile mortale care au avut loc la sfârşitul lunii iunie, a fost promovat în cadrul Comitetului Central al Partidului Regional. Omul, Li Xuejun, în vârstă de 52 de ani, a fost până de curând şeful Partidului din prefectura de Yili, o regiune de majoritate kazahă. Xuejun, chinez din etnicitatea Han, a fost alocat în Xinjiang din 1977, cu o carieră strălucitoare, care se întinde de la Urumqi la cele mai îndepărtate colţuri ale provinciei multi-etnice.

Incidentele de luna trecută, trei episoade confirmate de către autorităţi, din care unul a înregistrat oficial victime au fost cel mai mare episod de violenţă etnică din ultimii 5 ani. În zonele afectate, din partea de est şi de vest din regiune, autorităţile au alocat noi departamente de poliţie înarmate şi au fost ordinate patrule de 24 de ore în toate oraşele mari şi mijlocii. Cetăţenii au fost invitaţi să denunţe suspecţii şi le-au fost făcute promisiuni de premii în bani şi beneficii sociale.

Între timp, în ultimele săptămâni s-a sărbătorit Ramadanul în Xinjiang. Grupuri de activişti pentru drepturile omului în străinătate, au denunţat persecutarea şi comportamentul violent al poliţiei în detrimentul practicii religioase în luna de rugăciune. Potrivit acestora, aceştia au forţat femeile de a elimina vălul, iar oamenii au fost obligaţi să-şi radă barba. Le-a fost limitat şi controlat accesul la moschee.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe