China: Noi confruntări etnice în Xinjiang

Protestele uigurilor din China.
Protestele uigurilor din China. (ADEM ALTAN / AFP / GettyImages)

Cel puţin 27 de persoane au murit ca urmare a unui nou val de ciocniri care au avut loc în Xinjiang, regiunea neliniştită din nord-vestul Chinei, între uiguri, un grup etnic de turci musulmani, şi grupului etnic Han, informează marţi agenţia AGI.

Violenţele au izbucnit cu doar câteva zile înainte de începerea Ramadanului, care pică în acest an pe 9 iulie, şi la numai câteva zile după a patra aniversare a revoltelor din Urumqi, capitala Xinjiang-ului, din iulie 2009, când şi-au pierdut viaţa 200 de uiguri şi alţi 1.700 au fost răniţi. La 21 aprilie alţi protestatari au fost ucişi într-o confruntare care a avut loc la o secţie de poliţie.

Majoritatea oamenilor care trăiesc in Xinjiang sunt uiguri, un grup etnic turc care urmeaza Islamul sunnit. Aceştia sunt supuşi unor presiuni din partea autorităţilor comuniste chineze care caută să le modifice cultura, limba, credinţa şi libertatea.

Partidul Comunist Chinez a încurajat migrarea etniei chineze Han în Xinjiang, în ceea ce spun criticii că este o încercare de a marginaliza şi a dilua cultura locală. Tensiunile au ajuns la un punct culminant violent în 2009, care s-a manifestat printr-o serie de proteste şi reacţii violente.

Activişti uiguri şi grupuri pentru drepturile omului au declarat că Beijing-ul se face că nu observă aceste izbucniri pentru a-şi justifica continuarea reprimării dizidenţilor uiguri şi a pune în aplicare politici mai dure faţă de populaţia locală.