China dezvăluie o super-cameră de monitorizare, conectată direct la sistemul de credit social

Dispozitivul poate identifica feţe individuale din mulţimi de zeci de mii de persoane şi se presupune că va duce supravegherea în masă la un nou nivel.
Matrix
 
Matrix  

O nouă cameră cu o rezoluţie de cinci ori mai mare decât cea a ochiului uman, capabilă să monitorizeze mii de oameni în timp real şi să identifice feţe individuale din mulţimi de zeci de mii de persoane a fost dezvăluită de oamenii de ştiinţă chinezi, determinând temeri reînnoite cu privire la supravegherea în masă.

ABC News din Australia raportează că noul sistem AI cloud cu camere de 500 de megapixeli cloud, „super cameră”, a fost dezvăluit la târgul internaţional din China, săptămâna trecută.

Sistemul de camere, echipat cu utilităţi de recunoaştere facială de ultimă generaţie, a fost proiectat de Universitatea Fudan şi Institutul de Optică, Mecanică Fină şi Fizică al Academiei Chineze de Ştiinţe din Changchun.

Proiectanţii susţin că sistemul poate detecta şi identifica mii de feţe umane sau alte obiecte în timp real şi poate localiza instantaneu ţinte specifice în medii precum stadioanele aglomerate.

Designerii sunt de părere că poliţia poate instala sistemul de camere în centrul oraşului Shanghai şi poate monitoriza mişcarea mulţimilor, verificând în acelaşi timp imaginile cu documente medicale şi penale.

China este condusă de cel mai represiv regim al Planetei, responsabil, în istoria sa de 70 de ani, de moartea a peste 100 de milioane de oameni, în timpul campaniilor sale de tortură, represiune şi înfometare.

Li Daguang, profesor la Universitatea Naţională de Apărare a Armatei de Eliberare a Poporului din Beijing, a declarat pentru Global Times că sistemul poate fi „aplicat foarte uşor în domenii precum apărarea naţională, securitate militară şi publică”.

„Partidul-stat are baze de date masive cu imagini ale oamenilor şi capacitatea de a le conecta la identitatea lor, aşa că nu este de neconceput ca o astfel de tehnologie să fie posibilă, dacă nu acum, în viitor”, a declarat Samantha Hoffman, analist la Institutul Australian de politici Strategice, citată de ABC.

Sistemul de credit social, care răsplăteşte „comportamentul bun” cu stimulente şi pedepseşte încălcări minore de legislaţie prin restricţionarea şi interzicerea achiziţionării biletelor de avion sau tren, este aplicat în prezent folosind o reţea vastă de peste 200 de milioane de camere de supraveghere, precum şi alte instrumente de urmărire.

Cetăţenii chinezi sunt pedepsiţi prin scăderea scorului de credit social pentru implicarea într-o serie de comportamente diferite, inclusiv conducere necorespunzătoare a autovehiculelor, fumatul în trenuri, cumpărarea "prea multor" jocuri video, a unei cantităţi "prea mari" de alcool, apelarea telefonică a unui prieten care are un scor de credit scăzut, prietenie online cu o persoană care are un scor de credit scăzut, publicarea online a unor ştiri considerate de Ministerul Propagandei "fake news", criticarea guvernului, vizitarea site-urilor neautorizate, plimbarea câinilor fără lesă şi altele.

Cu toate acestea, „super camera” de 500 de milioane de pixeli ar duce capacităţile de supraveghere la un alt nivel.

Oamenii de ştiinţă au remarcat că actuala versiune de camere de monitorizare poate monitoriza mii de oameni simultan, dar fiecare faţă este reprezentată doar de câţiva pixeli, ceea ce înseamnă că nu se poate vedea clar persoana monitorizată şi nu este posibilă conectarea cu baze de date care conţin fotografii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură