Chemare la proteste în Spania după moartea unui disident cubanez

Epoch Times România
20.01.2012

Opoziţia cubaneză din Spania a chemat la proteste la Ambasada Cubei, după moartea unui disident care era în greva foamei, iar politicienii spanioli au cerut, inclusiv UE, o poziţie mai fermă faţă de Havana.

Partidului Poporului, la putere în Spania, a condamnat "circumstanţele absolut intolerabile" ale morţii lui Villar, acuzând Havana de oprimarea disidenţilor.

"Spania şi UE nu pot ignora ceea ce s-a întâmplat în Cuba", a spus un parlamentar PP.

Preşedintele opoziţiei cubaneze din Spania i-a cerut premierului Mariano Rajoy să adopte o poziţie mai energică faţă de Cuba comparativ cu cea a guvernelor anterioare.

Disidentul cubanez Wilman Villar Mendoza a murit în spital, după 50 de zile de greva foamei, a anunţat vineri presa spaniolă. Bărbatul de 31 de ani a murit în spitalul din Santiago. El executa o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru nesupunere faţă de autorităţi.

Opoziţia cubaneză acuză regimul de "asasinat politic".

Moartea lui Mendoza vine după cea a lui Orlando Zapata, un alt disident, care a murit în februarie 2010 după greva foamei.

Mendoza, tată a doi copii, aparţinea grupului Uniunea cubaneză patriotică. El a fost arestat în noiembrie, în timpul unei demonstraţii paşnice.

Spitalul în care a murit disidentul este înconjurat de soldaţi, iar câteva persoane au fost arestate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor