Ceva coace în Orient - Ayatollahul Khamenei după şase luni de promisiuni false: programul nuclear merge înainte

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. (- / AFP / Getty Images)

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei, a transmis miercuri un anunţ-bombă - că statul islamic nu va înceta cercetarea şi dezvoltarea în domeniul nuclear, în ciuda promisiunilor făcute în faţa grupului G5+1.

Iranul s-a întâlnit, marţi, cu grupul G5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) pentru a negocia un acord final cu privire la programul nuclear al Teheranului. Următoarea rundă a negocierilor va avea loc în luna mai.

”Aceste discuţii trebuie să continue, însă toată lumea trebuie să ştie că, deşi discuţiile vor continua, activităţile Republicii Islamice Iran în domeniul cercetării şi dezvoltării nucleare nu vor fi oprite”, a precizat Khamenei.

Cu Rusia pe post de negociator, Occidentul a încheiat anul trecut la Geneva un acord prin care Iranul ar fi trebuit să-şi reducă programul de îmbogăţire a uraniului, iar combustibilul nuclear să fie folosit numai în domeniul civil.

Acordul a fost semnat după o campanie de PR declanşată de aşa-zisa încălzire a relaţiilor dintre SUA şi Iran, care ar fi avut loc după o convorbire telefonică istorică la New York, între preşedintele american şi cel iranian. Pe de altă parte a fost criticat vehement de Israel care consideră că Teheranul nu urmăreşte decât amânarea sancţiunilor, până când va fi în posesia unei cantităţi suficiente de uraniu pentru a fabrica Bomba.

Totuşi Barack Obama a mers mai departe uşurând sancţiunile impuse asupra Iranului pe o parte, iar pe de altă parte ameninţând cu riposte foarte dure împotriva Iranului, în cazul în care acesta nu îşi va respecta promisiunile, lucru reiterat marţi.

Încălcarea acordului ar fi o „decizie imensă” care-l va forţa pe preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, să „răspundă imediat”, a declarat, marţi, secretarul american de stat, John Kerry, care a precizat că Iranul ar mai avea nevoie de două luni pentru a fabrica o armă nucleară.

Acordul actual va expira în luna iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe