NATO: Statele Unite ar putea trimite întăriri „terestre, aeriene şi maritime” în Europa de Est

Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta
Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Comandantul NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, a anunţat, miercuri, că Statele Unite poate trimite întăriri „terestre, aeriene şi maritime” în statele est-europene membre ale Alianţei, ca parte a măsurilor de siguranţă pe care NATO le va lua pentru a răspunde ameninţării ruseşti, a notat Mediafax.

„În esenţă, căutăm un pachet de măsuri terestre, aeriene şi maritime care să consolideze asigurările celor mai estici aliaţi”, a declarat Breedlove, care a fost însărcinat de oficialii celor 28 de state membre ale NATO să propună măsurile necesare pentru a combate ameninţarea Rusiei în Europa de Est.

„Sunt însărcinat să prezint (măsurile) până săptămâna viitoare. Intenţionez să le prezint mai devreme”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă Statele Unite ar putea trimite trupe în cele mai estice state ale Europei, Breedlove a subliniat că nu va „exclude implicarea niciunei naţiuni, inclusiv a Statelor Unite”.

Cele mai greu de implementat sunt asigurările „terestre, deoarece aceste măsuri pot fi cele mai costisitoare. Dacă nu sunt efectuate corect ar putea să pară provocatoare”, a precizat generalul, adăugând că toate măsurile au o „natură defensivă”.

Pe parcursul conferinţei de presă, generalul de patru stele american a declarat că prezenţa militară rusă din vecinătatea graniţei terestre şi maritime dintre Rusia şi Ucraina este neschimbată şi a oferit mai multe imagini prin satelit care confirmă aceste informaţii.

În cadrul trupelor mobilizate în vecinătatea Ucrainei sunt incluse avioane de război, elicoptere de luptă, blindate, artilerie şi o brigadă aeropurtată sau din cadrul forţelor speciale cât şi unităţi active precum aeronave, artilerie, spitale de campanie, echipament de comunicaţii şi bruiaj

Conform specialistului din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, forţele ruseşti care apar în imagini nu par să efectueze exerciţii, ci ar fi „în pregătire de război”.

„Ceea ce vedem acolo este o forţă de aproximativ 40.000” de oameni, a declarat Breedlove, subliniind că forţele militare sunt „o armată interarme. Cu alte cuvinte aceasta este o armată care dispune de toată aprovizionarea şi facilitarea de care are nevoie pentru a atinge obiective militare, dacă îi sunt date”.

Forţele ruseşti ar putea invada estul Ucrainei, unde separatiştii cer protecţia Kremlinului; ar putea porni către regiunea Odesa şi mai departe până în Transnistria; ar putea străbate sud-estul ţării pentru a crea un pod terestru cu peninsula Crimeea; sau ar putea rămâne pe loc pentru a intimida Kievul, a declarat comandantul NATO.

Alianţa Nord Atlantică a sporit deja misiunile de patrulare din spaţiul aerian al Europei de Est, inclusiv în spaţiul României. Trupele NATO din Europa, inclusiv cele ale Statelor Unite, au efectuat mai multe exerciţii militare alături de statele membre din regiune, Ucraina şi Republica Moldova. Nava de război USS Donald Cook ar trebui să ajungă joi în Marea Neagră pentru a promova pacea în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe