Cercul de Foc al Pacificului zguduit de 2 cutremure puternice

(SAM YEH / AFP / Getty Images)
P. P.
24.06.2014

Un cutremur de pământ de magnitudine 8 pe scara Richter a lovit în nordul Pacificului, urmatd e un altul de 7,2, care a lovit în apropiere de Noua Zeelandă. Însă conform specialiştilor de la Geonet, cele două fenomene, apărute pe Cercul de Foc al Pacificului, nu ar fi parte a unei probleme mai mari.

Cutremurul din nordul Pacificului a lovit lângă coasta Insulei Şobolanului, aproximativ 2.000 km vest de peninsula Alaska la ora 8:53 a.m. (NZ time).

Iniţial, cutremurul a fost înregistrat ca având o magnitudine de 7,2 pe scara Richter dar la scurt timp i s-a acordat gradul 8. A avut loc la o adâncime de 114 km. O avertizare pentru tsunami a fost emisă pentru zonele de coastă din Alaska.

Acest cutremur a avut loc după un altul de 7,2 grade pe scara Richter la sud de Insula Raoul la ora 7:19 a.m.

Acel cutremur a fost iniţial raportat ca având loc la 5 km adâncime dar cifra a fost schimbată cu 30.

Insula Raoul face parte din grupul de insule Kermadec, aproximativ 1.100 km nord-est de Noua Zeelandă.

Seismologul Caroline Holden de la GeoNet a declarat că sincronizarea celor două cutremure de pământ a fost interesantă dar că nu există nicio legătură între ele în afară de faptul că ambele au avut loc în Cercul de Foc al Pacificului.

Cercul de Foc este o zonă de 40.000 de km în Oceanul Pacific, sub forma unei potcoave, unde au loc un mare număr de cutremure de pământ şi erupţii vulcanice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor